Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Na summite Európskeho politického spoločenstva bude 43 štátnikov

Praha, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Hlavnými témami stretnutia EPC budú bezpečnosť a mier, energetika, klíma a ekonomická situácia.

Praha 6. októbra (TASR) - Vo štvrtok sa na Pražskom hrade uskutoční historicky prvé rokovanie širšieho formátu európskych krajín, takzvaného Európskeho politického spoločenstva (EPC). Na summit boli pozvaní predstavitelia 44 európskych štátov, svoju neúčasť z vnútropolitických dôvodov avizovala dánska premiérka. Slovensko zastupuje premiér Eduard Heger. Lídri sa na Hradčanoch začnú schádzať napoludnie, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Hlavnými témami stretnutia EPC budú bezpečnosť a mier, energetika, klíma a ekonomická situácia. Keďže je pražské rokovanie prvým svojho druhu, je možné očakávať aj debatu o jeho ďalšom pokračovaní. Poradca českého premiéra pre zahraničné a bezpečnostné otázky Tomáš Pojar uviedol, že EÚ má záujem o takéto stretnutia dvakrát ročne, môže to však byť aj menej často.

Počas štvrtka budú mať predstavitelia štátov možnosť viesť bilaterálne, trilaterálne či iné neformálne rokovania. Slovenský premiér Eduard Heger má v programe stretnutie s moldavskou prezidentkou Maiou Sanduovou.

Na konci summitu EPC sa neočakáva vydanie formálneho prehlásenia. "Nie je cieľom dospieť k formálnym záverom, ale skôr vytvoriť rámcovú zhodu v postupe krajín v prerokovávaných oblastiach," uviedol český premiér Petr Fiala.

Okrem európskej dvadsaťsedmičky pozvánku na stretnutie dostala šestica krajín západného Balkánu (Albánsko, Severné Macedónsko, Kosovo, Srbsko, Bosna a Hercegovina a Čierna Hora), krajiny Asociovaného tria (Gruzínsko, Moldavsko, Ukrajina), Arménsko a Azerbajdžan, štyri krajiny EFTA (Nórsko, Švajčiarsko, Island a Lichtenštajnsko) a tiež Spojené kráľovstvo a Turecko.

Európske politické spoločenstvo je platforma pre politickú koordináciu európskych krajín. Jeho cieľom má byť podpora politického dialógu a spolupráce v oblasti bezpečnosti, stability a prosperity. Nemá nahradiť existujúce organizácie. Autorom myšlienky vzniku EPC je francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Na štvrtkové stretnutie EPC nadviaže v piatok neformálne zasadnutie Európskej rady, na ktorom budú lídri podľa českého premiéra rokovať predovšetkým o energetike a Ukrajine.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)