Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Na summite G20 sa zúčastní Putin, pozvali aj Zelenského

Na archívnej snímke z 30. októbra 2021 svetoví lídri pózujú počas spoločnej fotografie na summite skupiny G20 v Ríme. Foto: TASR/AP

Západ v tejto súvislosti vyvíjal tlak na Jakartu, aby neumožnila ruskej delegácii zúčastniť sa na summite pre agresiu Moskvy na Ukrajine, poznamenala AFP.

Jakarta 29. apríla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin sa zúčastní na novembrovom summite skupiny G20, na ktorý bol pozvaný aj jeho náprotivok Volodymyr Zelenskyj. V piatok to oznámil prezident Indonézie Joko Widodo, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Pozval som prezidenta Zelenského, aby sa zúčastnil na summite G20,"
uviedol Widodo počas televízneho vystúpenia. Potvrdil tým slová ukrajinského prezidenta, ktorý pozvánku avizoval už v stredu.

Vyhlásenie prezidenta Indonézie naznačuje, že sa podarilo dosiahnuť kompromis o účasti Ruska. Západ v tejto súvislosti vyvíjal tlak na Jakartu, aby neumožnila ruskej delegácii zúčastniť sa na summite pre agresiu Moskvy na Ukrajine, poznamenala AFP.

Stretnutie lídrov najväčších ekonomík sveta je naplánované na 15. – 16. novembra na ostrove Bali.

Ruský minister financií Anton Siluanov sa v priebehu tohto mesiaca zúčastnil na stretnutí ministrov financií skupiny G20 vo Washingtone, a to napriek protestom Západu. Po začiatku jeho vystúpenia odišla zo zasadnutia americká ministerka financií Janet Yellenová aj jej rezortní kolegovia zo západných krajín. Tie žiadajú vylúčenie Ruska z G20, avšak takýto krok by museli schváliť aj ostatní členovia, pričom Brazília a Čína to odmietajú.