Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Na sviatočné oslavy v Indonézii budú dozerať bezpečnostné sily

Belgickí vojaci hliadkujú na Námestí Grand Place v centre Bruselu 20. novembra 2015. Bezpečnostné opatrenia v Belgicku vzrástli po nedávnych útokoch v Paríži. Foto: TASR/AP Photo

Počas sviatkov sa po indonézskom súostroví premiestňujú milióny obyvateľov.

Jakarta 19. decembra (TASR) - Indonézske úrady rozmiestnia vyše 150.000 príslušníkov bezpečnostných síl a niekoľkých náboženských organizácii so zámerom zvýšiť ochranu chrámov a verejných priestorov počas Vianoc a osláv nového roka. Oznámil to v piatok šéf tamojšej armády, ktorého dnes citovala agentúra Reuters.

Indonézia s najpočetnejším moslimským obyvateľstvom na svete už sprísnila bezpečnosť a dohľad v niektorých oblastiach po novembrovom teroristickom útoku v Paríži, pri ktorom zahynulo 130 ľudí a takmer 370 utrpelo zranenia. K zodpovednosti zaň sa prihlásila džihádistická skupina Dáiš (tzv. Islamský štát).

Viac než 80 percent indonézskeho obyvateľstva tvoria moslimovia, krajina však uznáva ďalších päť vierovyznaní vrátane katolicizmu, hinduizmu a budhizmu. Tamojšia polícia a armáda budú mať najvyššiu pohotovosť od 24. decembra do 2. januára na letiskách, železničných staniciach, modlitebniach a verejných oslavách.

Vláda varovala, že Indonézania bojujúci v radoch Dáišu v Sýrii a Iraku sa môžu pokúsiť o návrat domov a vykonať tu teroristické útoky, hoci podľa bezpečnostných predstaviteľov krajine v blízkej budúcnosti nehrozí žiadne konkrétne nebezpečenstvo. Počas sviatkov sa po indonézskom súostroví premiestňujú milióny obyvateľov.