Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Na Taiwan pricestovala delegácia francúzskych zákonodarcov

Na archívnej snímke z 10. októbra 2021 žena s taiwanskými vlajkami počas osláv štátneho sviatku v metropole Tchaj-pej. Foto: TASR/AP

Ide o prvú cestu vysokopostavenej európskej delegácie na Taiwane od augustovej návštevy predsedníčky Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiovej.

Tchaj-pej 7. septembra (TASR) - Delegácia piatich francúzskych zákonodarcov pricestovala v stredu na Taiwan. Oznámilo to taiwanské ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Ide o prvú cestu vysokopostavenej európskej delegácie na Taiwane od augustovej návštevy predsedníčky Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiovej, na ktorú Čína reagovala spustením rozsiahlych vojenských cvičení v Taiwanskom prielive.

Delegáciu francúzskych poslancov vedie senátor Cyril Pellavat, uviedol taiwanský rezort diplomacie. Dodal, že ide o štvrtú návštevu francúzskych politikov na Taiwane za uplynulých 12 mesiacov. Politici z európskych krajín navštevujú tento samosprávny ostrov pravidelne, píše AFP.

Peking považuje demokratický Taiwan za súčasť územia Čínskej ľudovej republiky a snaží sa ho diplomaticky izolovať. Pevninská Čína tvrdí, že návštevy zahraničných delegácii na tomto ostrove podkopávajú jej suverenitu a územnú celistvosť.

Spojené štáty a Francúzsko rovnako ako väčšina krajín neuznáva Taiwan ako suverénny štát. Washington i Paríž sú však pre Tchaj-pej kľúčovým spojencom a fakticky s ním udržiavajú diplomatické vzťahy, vysvetľuje AFP.