Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Na Taiwan pricestovala delegácia nemeckých poslancov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V nedeľu sa nemecká delegácia stretla s predstaviteľmi taiwanských mimovládnych organizácii. Diskutovali o treste smrti, demokracii, ľudských právach a súčasnej situácii v Hongkongu, píše DPA.

Tchaj-pej 23. októbra (TASR) - Delegácia šiestich nemeckých poslancov v nedeľu pricestovala na Taiwan. Tento mesiac ide už o druhú návštevu nemeckej parlamentnej delegácie na tomto ostrove v čase zvýšeného napätia v Taiwanskom prielive. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Delegáciu vedie poslanec nemeckého Spolkového snemu (Bundestag) Peter Heidt zo Slobodnej demokratickej strany (FDP). Návšteva nemeckých poslancov na Taiwane potrvá do stredy.

Heidt povedal, že táto návšteva je súčasťou záväzku nemeckej vládnej koalície "podporovať demokratické krajiny". Podľa jeho slov sa Nemecko obáva, že Čína je "ochotná anektovať Taiwan" a v nevyhnutnom prípade nevylučuje ani možnosť vojenského zásahu.

"Výhražné gestá Číny by nám nemali brániť v návšteve a podpore Taiwanu ako štátu, ktorý zdieľa naše demokratické hodnoty," uviedol Heidt. Dodal, že cieľom tejto návštevy je prehĺbenie bilaterálnych vzťahov medzi Taiwanom a Nemeckom. "Nezávislosť Taiwanu je pre nás extrémne dôležitá," povedal.

V nedeľu sa nemecká delegácia stretla s predstaviteľmi taiwanských mimovládnych organizácii. Diskutovali o treste smrti, demokracii, ľudských právach a súčasnej situácii v Hongkongu, píše DPA.

Zvýšené napätie medzi Pekingom a Tchaj-pejom vyvolala v auguste cesta predsedníčky Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiovej na Taiwan. Čína v reakcii na túto návštevu, ktorá sa uskutočnila 2. augusta, spustila v Taiwanskom prielive rozsiahle vojenské cvičenie.

Peking nedávno upozornil, že na Taiwane nebude tolerovať "separatistické aktivity" a v nevyhnutnom prípade nevylúčil ani možnosť vojenského zásahu.