Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Na Taiwan sa valí supertajfún Meranti, vlny sú vysoké 8 metrov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počnúc utorňajším večerom zasiahnu východ Taiwanu prívalové dažde.

Tchaj-pej 13. septembra (TASR) - Taiwan dnes pocíti účinky supertajfúnu Meranti, oznámil tamojší Centrálny meteorologický úrad, ktorý obyvateľov varoval pred silným dažďom a vetrom.

"Počnúc utorňajším večerom zasiahnu východ Taiwanu prívalové dažde. Ľudia na juhu Taiwanu by mali byť pripravení na silné dažde v stredu," povedal agentúre DPA meteorológ úradu.

Úhrn dažďových zrážok v horských oblastiach by počas prechodu tajfúnu Meranti cez Taiwan mohol dosiahnuť až 800 milimetrov. Medzičasom už dnes bičovali východ Taiwanu vlny vysoké osem metrov.

Podľa meteorologickej webovej stránky AccuWeather patrí Meranti medzi supertajfúny - s trvalou rýchlosťou vetra najmenej 240 kilometrov za hodinu.




V súčasnosti sa rovná hurikánu piatej kategórie s rýchlosťou vetra do 73 metrov za sekundu, uviedol taiwanský Centrálny meteorologický úrad.

Hoci sa neočakáva, že by zasiahol hustejšie obývané oblasti Taiwanu, môže ovplyvniť cestovanie v nadchádzajúcom štvordňovom víkende - vo štvrtok sa tam totiž začína tradičný jesenný sviatok.

Železničná spoločnosť ešte nevedela, či vo štvrtok budú premávať rýchlovlaky. Premávka trajektov spájajúcich Taiwan s Peskadorskými ostrovmi v Taiwanskom prielive bola dnes a v stredu zrušená.

Vo štvrtok by sa dážď a vietor mali zmierniť, očakáva sa, že dovtedy supertajfún Meranti postúpi smerom k juhovýchodnej Číne.