Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Na Taiwane sa začali prezidentské a parlamentné voľby

Na snímke taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že víťazkou prezidentských volieb sa stane súčasná prezidentka Cchaj Jing-wen, ktorá sa uchádza o druhý štvorročný mandát.

Tchaj-pej 11. januára (TASR) – Na Taiwane sa v sobotu ráno miestneho času začali prezidentské a parlamentné voľby - pozorne sledované Pekingom, ktorý tento ostrov považuje za súčasť svojho územia. Informovala o tom agentúra AFP.

Volebné miestnosti sa po celom ostrove otvorili o 08:00 miestneho času a zatvoria sa o 16:00 miestneho času. Prvé výsledky sa očakávajú v sobotu neskoro večer. Volebné právo môže využiť približne 19,3 milióna oprávnených voličov.

Očakáva sa, že víťazkou prezidentských volieb sa stane súčasná prezidentka Cchaj Jing-wen, ktorá sa uchádza o druhý štvorročný mandát. Cchaj vystupuje proti snahám o zbližovanie s komunistickou Čínou, ktorá si na Taiwane dlhodobo robí územné nároky.

Súčasná taiwanská prezidentka zvíťazila v júnových primárkach svojej vládnucej Demokratickej pokrokovej strany, pričom porazila bývalého premiéra Laj Čching-teho.

Jej hlavným súperom je Chan Kuo-jü, kandidát pročínskej opozičnej Nacionalistickej strany a všeobecne obľúbený starosta mesta Kao-siung. Chan naopak uprednostňuje vrelý vzťah s Čínou - tvrdí, že by to oživilo taiwanskú ekonomiku a súčasnú vládu obviňuje zo zbytočného znevažovania Pekingu.

Čína a Taiwan sa rozdelili počas občianskej vojny v roku 1949. Pevninská Čína považuje tento ostrov za súčasť svojho územia, nad ktorým - ako tvrdí - môže prevziať kontrolu aj prostredníctvom sily. Taiwan, ktorý používa oficiálny názov Čínska republika, sa pokladá za zvrchovaný štát, čo však uznáva len približne 16 krajín sveta.