Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Na trase budúceho obchvatu v Česku objavili pec z doby laténskej

Ilustračná snímka. Foto: Foto: Andrej Žitňan

Záchranný archeologický výskum na území obcí Hořenice a Čáslavky, ako aj v okolí mesta Jaroměř sa začal na jar a je pred dokončením.

Praha 9. októbra (TASR) - Českí archeológovia objavili na území obce Čáslavky v okrese Náchod zvyšky pece z doby laténskej. Ide o konštrukčné riešenie, ktoré nie je pre laténske hrnčiarske pece na sever od Dunaja typické. Pec patrí medzi najvzácnejšie nálezy, aké archeológovia odkryli pri výskume na trase budúceho obchvatu mesta Jaroměř, informovala v piatok stanica ČT24.

"Ide o dvojkomorovú vertikálnu pec s podperným stredovým pilierom. S týmto konštrukčným riešením sa stretávame u pecí známych z Karpatskej kotliny, odkiaľ sa znalosť týchto zariadení šírila ďalej na sever, teda aj na naše územie," uviedla archeologička z Univerzity Hradec Králové (UHK) Sylva Tichá Bambasová.

Záchranný archeologický výskum na území obcí Hořenice a Čáslavky, ako aj v okolí mesta Jaroměř sa začal na jar a je pred dokončením. Podieľa sa na ňom UHK spolu s náchodským múzeom a spoločnosťou Eurovia.

Laténska doba je datovaná medzi rokmi 450 a 50 pred naším letopočtom. Na území obce Čáslavky archeológovia zachytili takzvanú polykultúrnu archeologickú lokalitu.

Na území jednotlivých obcí, ktorými obchvat povedie, urobili archeológovia viacero objavov. Pri Hořeniciach objavili polykultúrne sídlisko, kde sú zastúpené nálezy predbežne datované do obdobia neolitu a doby železnej, pri Jaroměři zase narazili na zvyšky zahĺbených sídliskových objektov z neskorého hradiskového obdobia.

Nedoskúmaná zostala len lokalita na území Hořeníc, a to pre majetkovoprávne spory medzi Riaditeľstvom ciest a diaľnic (ŘSD ČR) a vlastníkom dotknutých pozemkov. Obchvat mesta Jaroměř s dĺžkou 6,5 kilometra povedie od Hořeníc okolo Dolian k Velkému Třebešovu.