Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine je pre vojnu zamínovaných približne 30 percent územia

Ruskí experti na odmínovanie sa pripravujú na prácu s robotickým vozidlom na zneškodňovanie mín pozdĺž vedenia vysokého napätia v Mariupole, na území, ktoré je pod kontrolou vlády Doneckej ľudovej republiky v stredu 13. júla 2022. Foto: TASR/AP

Práce zamerané na odstraňovanie mín v súčasnosti prebiehajú v Mykolajivskej a Chersonskej oblasti, oznámil Kyjev.

Kyjev 18. novembra (TASR) - Približne 30 percent územia Ukrajiny je v dôsledku ruskej útočnej vojny zamínovaných, oznámil v piatok Kyjev. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Uvedená plocha zodpovedá zhruba dvojnásobnej veľkosti Rakúska, uviedla ukrajinská štátna pohotovostná služba na svojej webovej stránke. Veľkosť zamínovaných území a počet mín sa v porovnaní z obdobia pred ruskou inváziou zhruba zdesaťnásobili.

Rusko vedie útočnú vojnu proti susednej Ukrajine od 24. februára. Pozemné míny sa na Ukrajine rozmiestňovali už od roku 2014, keď vypukol konflikt medzi jednotkami ukrajinskej vlády a Ruskom podporovanými separatistami v Donbase. Práve proruskí separatisti rozmiestnili míny vo východných oblastiach Ukrajiny, píše DPA.

Práce zamerané na odstraňovanie mín v súčasnosti prebiehajú v Mykolajivskej a Chersonskej oblasti, oznámil Kyjev. Odmínovať sa tam plánuje plocha s rozlohou viac než 8000 kilometrov štvorcových.

Šéf ukrajinskej štátnej pohotovostnej služby Serhij Kryk vyjadril nádej, že v oslobodených oblastiach Ukrajiny dôjde už čoskoro k obnoveniu dodávok elektriny.

Podľa najnovších údajov Medzinárodnej kampane za zákaz nášľapných mín (ICBL) rozmiestnilo Rusko na Ukrajine najmenej sedem rôznych druhov medzinárodne zakázaných typov pozemných mín, cituje DPA.