Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Prvý ruský vojak obvinený z vojnového zločinu sa postaví pred súd

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Venediktovová priblížila, že ruskému vojakovi v prípade usvedčenia hrozí až 15-ročné väzenie, uvádza Sky News.

Kyjev 12. mája (TASR) - Na Ukrajine sa má začať súdny proces s prvým ruským vojakom, ktorý je v súvislosti s prebiehajúcou ruskou inváziou v tejto krajine obvinený zo spáchania vojnového zločinu. Oznámila to v stredu ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová, ktorú citovala spravodajská stanica Sky News.

Zmienený 21-ročný ruský vojak, identifikovaný ako Vadim Šišimarin, je momentálne vo väzbe. Obvinený je podľa slov prokurátorky zo zabitia 62-ročného neozbrojeného civilistu.

Šišimarin, ktorý bol príslušníkom tankového práporu, mal tohto civilistu zastreliť 28. februára cez okno auta v obci Čupachivka v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Civilistovi, ktorý sa viezol na bicykli, tak chcel údajne zabrániť v tom, aby ho usvedčil z krádeže auta.

Venediktovová priblížila, že ruskému vojakovi v prípade usvedčenia hrozí až 15-ročné väzenie, uvádza Sky News.

Ukrajinská generálna prokurátorka ešte v apríli informovala, že úrady evidujú "obrovské množstvo prípadov" zabitia ukrajinských civilistov ruskými vojakmi. Uviedla pritom, že spolu so svojim tímom sa zaoberá takmer 8000 prípadmi vojnových zločinov hlásenými z celej krajiny.