Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine obvinili lídra hnutia antivaxerov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Počas bytovej prehliadky sa našli aj dôkazy o tom, že na financovaní činnosti ním vedeného antivaxerského hnutia sa podieľa aj Rusko.

Kyjev 16. novembra (TASR) - Jedného z vodcov hnutia antivaxerov na Ukrajine obvinili v utorok z pokusu o násilné prevzatie moci v krajine.

Ukrajinské médiá informovali, že obvineniu Ostapa Stachiva predchádzala operácia bezpečnostnej služby SBU a polície, ktorej príslušníci vykonali v utorok prehliadku v jeho bydlisku v meste Ľvov na západe Ukrajiny.

Okrem toho pozastavila ukrajinská tajná služba SBU činnosť siete, ktorá sa "pod antivaxerskými heslami pokúšala destabilizovať spoločensko-politickú situáciu" na Ukrajine. Spolu so Stachivom bol obvinený aj nemenovaný občan Ruskej federácie.

SBU má podľa svojho vyhlásenia pre médiá k dispozícii "nespochybniteľné dôkazy o účasti oboch obvinených na protiprávnej činnosti". Je medzi aj elektronická komunikácia, v ktorej sa Ukrajinec a Rus dohadovali, ako získať zbrane aj spolupáchateľov a s ich pomocou prevziať moc v regiónoch. Plánovali tam vznik nových územných celkov s vlastnou políciou a ekonomikou.

Počas bytovej prehliadky u Stachiva sa našli aj dôkazy o tom, že na financovaní činnosti ním vedeného antivaxerského hnutia sa podieľa aj Rusko.

Ukrajinské médiá v tejto súvislosti spomenuli zadržanie aktivistky Oleny Faistovej, ktorá bola 8. novembra v Kyjeve spoluorganizátorkou protestu proti povinnému očkovaniu a obmedzeniam zavedeným vládou s cieľom zastaviť šírenie covidovej infekcie. Faistová totiž vo svojom vystúpení ďakovala Rusku za financovanie protestov antivaxerov na Ukrajine.