Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine predávajú posledné náramky vyrobené z ocele z Azovstaľu

Ruskí vojaci hliadkujú v oblasti hutníckeho kombinátu Azovstal v Mariupole na území, ktoré je pod kontrolou vlády Doneckej ľudovej republiky na východe Ukrajiny, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Náramky sú z ocele vyrobenej v Azovstale, ktorá bola použitá na vytvorenie obrovských oceľových písmen nápisu "Veríme ZSU (Ozbrojeným silám Ukrajiny)".

Kyjev 18. novembra (TASR) - Na Ukrajine sa začala predávať posledná séria náramkov z ocele vyrobenej v oceliarňach Azovstaľ vo východoukrajinskom meste Mariupol. Vo štvrtok večer o tom informovali tlačová agentúra Reuters aj portál britskej televízie Sky News.

Náramky sa predávajú približne po 40 dolárov za kus a zisky pôjdu organizácii, ktorá pomáha financovať získavanie a údržbu dronov využívaných ukrajinskou armádou.

"Keď nosíme tento náramok, cítime hrdosť, že sme Ukrajinci. Je to veľmi silný pocit," povedal Jurij Ryženkov, riaditeľ spoločnosti Metinvest, ktorá vlastní Azovstaľ.

"V mojej rodine si už každý kúpil jeden (náramok)... Myslíme si, že je to symbol, ktorý zjednocuje celú krajinu," dodal Ryženkov.

Ukrajinskí vojaci celé mesiace bojovali proti ruským silám, ktoré sa pokúšali ovládnuť Mariupol, strategické ukrajinské mesto na pobreží Azovského mora a priemyselné centrum.

V posledných dňoch bitky sa boje sústreďovali práve na obrovský komplex Azovstaľu, kde boli zabarikádovaní poslední ukrajinskí bojovníci – a niektorí civilisti. V polovici mája sa nakoniec na príkaz ukrajinského vedenia vzdali.

Náramky sú z ocele vyrobenej v Azovstale, ktorá bola použitá na vytvorenie obrovských oceľových písmen nápisu "Veríme ZSU (Ozbrojeným silám Ukrajiny)".

Nápis, ktorý bol nainštalovaný v ukrajinskej metropole Kyjev, rozmontovali.