Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine preukázateľne zahynulo 3381 civilistov,obetí môže byť viac

POZOR SILNÝ GRAFICKÝ OBSAH !!!! Na archívnej snímke ležia telá civilistov pri zničenej časti druhého najväčšieho hutníckeho závodu na Ukrajine - Kov a železo spracujúceho hutníckeho závodu Iľjič v separatistami okupovanom Mariupole Foto: TASR / AP

Podľa Bognerovej na Ukrajine tiež uniesli 204 osôb, z toho 169 mužov, 34 žien a jedného chlapca.

Ženeva 10. mája (TASR) - Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu preukázateľne prišlo o život 3381 civilistov. Približne tisíc z nich zahynulo v obliehanom prístavnom meste Mariupol. V utorok o tom informovala ukrajinská pobočka Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR). TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Bezpečnostná situácia v krajine však zatiaľ nedovoľuje vyšetrovať každé úmrtie individuálne. Skutočný počet obetí však môže byť omnoho vyšší. "Snažíme sa potvrdiť každý jeden prípad," uviedla Matilda Bognerová, ktorá od roku 2014 na Ukrajine vedie misiu zameranú na vyšetrovanie dodržiavania ľudských práv.

Jej tím, v ktorom pracuje 60 odborníkov, od začiatku ruskej invázie už zdokumentoval viacero zločinov proti ľudskosti. Bognerová dodala, že mnohé z nich by sa dali klasifikovať aj ako vojnové zločiny.

Podľa Bognerovej na Ukrajine tiež uniesli 204 osôb, z toho 169 mužov, 34 žien a jedného chlapca. Páchateľmi boli takmer vždy ruskí vojaci a k nim pridružené ozbrojené skupiny.