Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine stúpa počet prípadov, chcú zaviesť povinné očkovanie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Očkuje sa vakcínou od spoločností AstraZeneca, Pfizer či Moderna, ale aj od čínskeho a indického výrobcu.

Kyjev 30. septembra (TASR) – Na Ukrajine zaznamenali za uplynulých 24 hodín takmer 12 000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od apríla tohto roka. Stalo sa tak v čase, keď sa v krajine chystajú zaviesť povinné očkovanie proti koronavírusu pre ľudí pracujúcich v školstve a štátnych zamestnancov, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

Na Ukrajine za posledných 24 hodín zaznamenali 11.757 nových prípadov, z čoho bolo 1054 detí a 242 zdravotníckych pracovníkov; zomrelo 194 ľudí. Počet nových prípadov oproti predchádzajúcemu dňu stúpol — v stredu tam zaznamenali 9666 nových infekcií, informovala agentúra UNIAN.

Najviac nových prípadov vo štvrtok zaznamenali v Charkovskej (1087 prípadov), Ľvovskej (927), Dnepropetrovskej (926), Odeskej (752) a Doneckej oblasti (739). V hlavnom meste Kyjev pribudlo 563 nových infikovaných a v Zakarpatskej oblasti, hraničiacej so Slovenskom, zaregistrovali 97 nových prípadov.

Ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ľaško v stredu oznámil, že v krajine sa chystajú zaviesť povinné očkovanie proti koronavírusu pre pracovníkov školstva a ľudí pracujúcich na ministerstvách či v iných štátnych orgánoch, ako aj v mestských samosprávach.

Zamestnanci, ktorých sa toto nariadenie bude týkať a očkovanie odmietnu, budú môcť byť prepustení.

„Ak je očkovanie povinné, tak je zamestnávateľ povinný vyňať neočkované osoby z pracovného procesu," uviedol Ľaško.

Na Ukrajine od začiatku pandémie zaznamenali viac ako 2,4 milióna prípadov nákazy koronavírusom a 56.274 úmrtí. Od začiatku vakcinačnej kampane podali očkovaciu látku už viac ako siedmim miliónom Ukrajincov, pričom plne zaočkovaných je takmer 5,6 milióna ľudí. Očkuje sa vakcínou od spoločností AstraZeneca, Pfizer či Moderna, ale aj od čínskeho a indického výrobcu.