Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine utrpel zranenia taliansky reportér Mattia Sorbi

Protitankové barikády sú umiestnené na ulici pri príprave na možnú ruksú ofenzívu v Odese vo štvrtok 24. marca 2022. Foto: TASR/AP

Auto, v ktorom sa Sorbi viezol, počas spravodajského pokrývania bojov na ukrajinskej strane narazilo na mínu.

Moskva 8. septembra (TASR) - Rusko vo štvrtok uviedlo, že na juhu Ukrajiny utrpel minulý mesiac zranenia taliansky novinár, ktorý je v súčasnosti v starostlivosti lekárov v zdravotníckom zariadení kontrolovanom ruskými jednotkami. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ruské ministerstvo obrany spresnilo, že vojnový reportér Mattia Sorbi utrpel zranenia ešte 29. augusta na juhu Chersonskej oblasti, kde ukrajinské jednotky spustili protiofenzívu proti ruským silám.

Auto, v ktorom sa Sorbi viezol, počas spravodajského pokrývania bojov na ukrajinskej strane narazilo na mínu. Reportér utrpel vážne zranenia a jeho vodič pri explózii zahynul, píše AFP.

Ruské jednotky "za ťažkej paľby" vytiahli Sorbiho z vozidla a previezli ho do nemocnice, uviedol ruský rezort obrany. "Mattia Sorbi bol prevezený na resuscitačnú jednotku s početnými poraneniami od šrapnelov," dodalo ministerstvo s tým, že jeho stav je stabilizovaný.

Ukrajinské jednotky podľa ministerstva vedome nasmerovali reportéra k bojom so zámerom obviniť Moskvu z jeho smrti, cituje z vyhlásenia AFP. Ruský rezort obrany zverejnil aj fotografie talianskeho novinára ležiaceho na nemocničnom lôžku v zariadení kontrolovanom Moskvou.

Od začiatku konfliktu na Ukrajine tam počas výkonu svojho povolania zahynulo už osem novinárov, uvádza organizácia Reportéri bez hraníc (RSF).