Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine vyšetrujú vpád ruských jednotiek do Charkovskej oblasti

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V dôsledku ruskej ofenzívy začatej 10. mája sa museli ukrajinské jednotky stiahnuť zo svojich predsunutých pozícií a museli evakuovať aj obyvateľstvo niekoľkých dedín.

Kyjev 25. mája (TASR) - Skupine 28 veliteľov ukrajinskej armády hrozí stíhanie za zlyhanie na začiatku nedávnej ofenzívy ruskej armády v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny.

Podľa agentúry DPA o tom v sobotu informoval denník Ukrajinská pravda, ktorý sa odvolal na súdne spisy a ukrajinský štátny úrad pre vyšetrovanie (HBR), ktorý vo veci začal konať.

V rámci predsúdneho vyšetrovania sa zistilo, že dôvodom takého rýchleho postupu ruských jednotiek mohlo byť aj to, že jednotky 125. samostatnej brigády územnej obrany v priestore dedín Strileča, Krasne, Borysivka, Pyľna a Hatyšče opustili svoje pozície. V dôsledku toho musel byť ruský útok odrazený jednotkami na druhej obrannej línii.

Vyšetrovanie ukázalo, že rýchlemu postupu ruských jednotiek mohol napomôcť "nedbalý postoj k vojenskej službe" zo strany velenia 125. brigády a jej podriadených jednotiek vrátane 415. samostatného streleckého práporu, 23. mechanizovanej brigády a 172. samostatného streleckého práporu. Vyšetrovanie sa týka 28 dôstojníkov z týchto útvarov.

V dôsledku ruskej ofenzívy začatej 10. mája sa museli ukrajinské jednotky stiahnuť zo svojich predsunutých pozícií a museli evakuovať aj obyvateľstvo niekoľkých dedín. Ukrajinské jednotky navyše v dôsledku ústupu utrpeli straty na personáli a vojenskej technike.

Ukrajinským jednotkám sa medzičasom podarilo spomaliť postup ruských jednotiek, ale ťažké boje na novom fronte pokračujú. Vojenskí experti hovoria, že cieľom nového útoku ruskej armády je pripútať ukrajinské jednotky na obranu jednej časti frontu a paralelne s tým vysunúť vpred ruské delostrelectvo tak, aby malo mesto Charkov na dostrel.

Ukrajinský generálny štáb v sobotu ráno oznámil, že na charkovskom fronte ukrajinskí vojaci "odtláčajú nepriateľa od prednej línie obrany útočnými akciami a v niektorých oblastiach dosahujú úspechy".