Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Z okolia ukrajinského mesta Stanycia Luhanska sa opäť ozýva streľba

Na archívnej snímke ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

K ostreľovaniu mesta došlo aj vo štvrtok, keď dostala zásah i miestna materská škola, ktorej dve učiteľky pri tom utrpeli zranenia.

Stanycia Luhanska 18. februára (TASR) - Z okolia mesta Stanycia Luhanska na východe Ukrajiny pod kontrolou ukrajinských vládnych síl opäť hlásia ostreľovanie. Obviňujú sa z neho navzájom vládne sily a proruskí separatisti, uvádza TASR na základe piatkových informácií agentúry AFP.

K ostreľovaniu mesta došlo aj vo štvrtok, keď dostala zásah i miestna materská škola, ktorej dve učiteľky pri tom utrpeli zranenia. Poškodených bolo aj najmenej 20 rodinných domov a časť 13-tisícového mesta sa ocitla bez elektriny.

Poškodená budova po ostreľovaní škôlky v meste Stanycia Luhanska na východe Ukrajiny 17. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Nárast napätia v blízkosti takzvanej kontaktnej línie je zdrojom ďalších obáv z eskalovania krízy na východe Ukrajiny, pri ktorej hraniciach Rusko v uplynulých týždňoch sústredilo desaťtisíce svojich vojakov a ťažké zbrane. Západ sa preto obáva, že Rusko chce na susednú krajinu zaútočiť.

Moskva to popiera a aj keď v utorok oznámila, že časť vojakov už sťahuje do miest stálej dislokácie, západní lídri tvrdia, že realita je opačná: ruských vojakov pri hraniciach údajne pribúda a útok na Ukrajinu naďalej hrozí.

Spojené štáty a Británia vo štvrtok obvinili Rusko, že hľadá zámienku pre útok. Uviedli, že jednou zo zámienok sa môže stať práve ozbrojený konflikt medzi ukrajinskými jednotkami a proruskými separatistami na území Donbasu.

Situácia na demarkačnej čiare na východe Ukrajiny sa výrazne vyhrotila vo štvrtok ráno. Obe samozvané republiky hlásili najintenzívnejšie ostreľovanie zo strany ozbrojených síl Ukrajiny za posledné mesiace. Ukrajinská armáda tiež informovala o ostreľovaní zo strany proruských síl.