Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine zabili španielsku humanitárnu pracovníčku

Jose Manuel Albares, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V nedeľu to oznámil španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares.

Madrid/Kyjev 10. septembra (TASR) - Španielska dobrovoľná humanitárna pracovníčka zahynula na Ukrajine, keď vozidlo, v ktorom sa viezla, zasiahla raketa. V nedeľu to oznámil španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

"Raketa dopadla na vozidlo, v ktorom cestovala španielska občianka. Pracovala na Ukrajine s mimovládnou organizáciou a pomáhala tam riešiť humanitárnu situáciu ľudí. Jej smrť máme potvrdenú slovne," povedal minister novinárom na summite skupiny krajín G20 v Indii.

Albares neposkytol ďalšie informácie, ale španielske médiá identifikovali ženu ako Emmu Igualovú, 32-ročnú riaditeľku neziskovej organizácie Road to Relief (Cesta k úľave) venujúcej sa evakuáciám civilistov z frontu na Ukrajine.

Mimovládna organizácia v príspevku na svojom účte na sociálnej sieti Instagram napísala, že v sobotu ráno prišiel o život aj kanadský humanitárny pracovník a zranenia utrpeli ďalší dvaja pracovníci. Ich vozidlo zasiahol "ruský útok" v meste Časiv Jar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

"Vozidlo sa pri priamom zásahu prevrátilo a začalo horieť," spresnila organizácia.

"Črepiny strely spôsobili aj vážne zranenia a popáleniny nemeckému a švédskemu humanitárnemu pracovníkovi, ale teraz sú obaja v stabilizovanom stave v rôznych nemocniciach ďaleko od miesta (bojov)," dodala organizácia v príspevku zverejnenom v sobotu.

Organizácia v tom čase uviedla, že osud Igualovej je neznámy.

Humanitárni pracovníci odišli autom z mesta Sloviansk v Doneckej oblasti a smerovali do Bachmutu, kde mali zhodnotiť potreby civilistov "uviaznutých v krížovej paľbe" v meste Ivanivske, nachádzajúcom sa v Bachmutskom okrese.