Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov za špionáž, vydávali sa za opravárov

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Podľa SBU odovzdávali ruskej strane informácie o tom, kde sú rozmiestnené armádne opevnenia či ukrajinské jednotky.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 26. apríla (TASR) - Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Pod maskou súkromných opravárov sami cestovali po oblasti a tajne zaznamenávali polohu ukrajinských jednotiek a obranných línií," uviedla SBU. Oboch podozrivých zadržali v mieste ich bydliska.

Podľa SBU odovzdávali ruskej strane informácie o tom, kde sú rozmiestnené armádne opevnenia či ukrajinské jednotky. V prípade usvedčenia im hrozí doživotné väzenie. AFP pripomína, že ukrajinská prokuratúra začala od začiatku vojny vyšetrovať už tisíce prípadov potenciálnej kolaborácie Ukrajincov s Rusmi.

Ruským silám sa podarilo sčasti ovládnuť Charkovskú oblasť, jej rovnomennú metropolu, mesto Charkov, však dosiaľ nedobyli. Oblasť čelí nepretržitému ostreľovaniu z Ruska aj z území, ktoré už Moskva na Ukrajine okupuje.