Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajina zaznamenala po zavedení obmedzení rekordný nárast očkovaných

Ľudia čakajú v rade na očkovanie, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Na sociálnych sieťach sa v ostatných dňoch objavilo množstvo fotografií zachytávajúcich dlhé rady ľudí čakajúcich na dávku vakcíny v očkovacích centrách v rôznych ukrajinských mestách.

Kyjev 20. októbra (TASR) - Na Ukrajine sa dal za posledný deň proti novému koronavírusu zaočkovať rekordný počet ľudí. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s tým, že k tomu došlo v čase, keď táto krajina v dôsledku výrazného nárastu prípadov nákazy aj súvisiacich úmrtí znovu zaviedla protiepidemické opatrenia.

Podľa údajov, ktoré v stredu zverejnila ukrajinská vláda, sa za ostatných 24 hodín dalo zaočkovať 226.587 ľudí. Ide o dosiaľ najvyšší počet zaočkovaných za jediný deň od februárového spustenia vakcinačnej kampane v krajine, približuje AFP.

Na sociálnych sieťach sa v ostatných dňoch objavilo množstvo fotografií zachytávajúcich dlhé rady ľudí čakajúcich na dávku vakcíny v očkovacích centrách v rôznych ukrajinských mestách.

K značnému nárastu záujmu o očkovanie došlo po tom, ako v pondelok vstúpili do platnosti reštrikcie vo viacerých oblastiach ležiacich na východe a juhu Ukrajiny, ktoré sú nákazou najviac zasiahnuté. "Ďalšiemu nárastu prípadov nákazy sa môžeme vyhnúť len hromadným očkovaním a dodržiavaním karantény," uviedol ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ľaško.

Na Ukrajine v utorok pribudlo 538 úmrtí súvisiacich s covidom, čo je najvyšší denný nárast od začiatku pandémie, pripomína AFP.

Ukrajinské úrady spočiatku len s problémami zabezpečovali dostatok vakcín a zároveň mali problém aj s presviedčaním Ukrajincov, aby sa vôbec dali zaočkovať. Nárast nakazených aj úmrtí, ako aj požiadavky na vakcináciu zamestnancov škôl, divadiel či obdobných inštitúcií však mnohých v posledných dňoch presvedčili o potrebe očkovania.

Obyvatelia 41-miliónovej Ukrajiny majú k dispozícii štyri očkovacie látky vrátane tých od firiem AstraZeneca, Pfizer a Moderna. Plne zaočkovaných je však podľa údajov vlády dosiaľ len približne 19 percent dospelej populácie.

Vakcinačnú kampaň spomaľuje tiež narastajúci počet falošných očkovacích certifikátov či PCR testov.

Na Ukrajine od začiatku pandémie zaznamenali už viac ako 2,6 milióna prípadov nákazy a vyše 61.000 súvisiacich úmrtí.