Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine žije do 12.000 ľudí hlásiacich sa k slovenskej národnosti

Na snímke centrum mesta Mukačevo na Ukrajine. V pozadí budova Mukačevskej radnice. Foto: FOTO TASR - Tomáš Doboš

Slováci na Ukrajine tvoria autochtónne obyvateľstvo prevažne v Zakarpatskej oblasti.

Bratislava 26. februára (TASR) - Na Ukrajine podľa odhadov žije 9000 až 12.000 ľudí hlásiacich sa k slovenskej národnosti alebo majúcich slovenský pôvod. Slováci na Ukrajine tvoria autochtónne obyvateľstvo prevažne v Zakarpatskej oblasti. TASR o tom informoval Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ), ktorí je s našimi krajanmi v kontakte.

"Táto bezprecedentná agresia rozhodne mení celý svet. Chceme vyjadriť podporu Slovákom žijúcim na území Ukrajiny, ukrajinskému národu aj všetkým národnostiam, pre ktorých je Ukrajina ich domovom a vlasťou," uviedol predseda ÚSŽZ Milan Ján Pilip.

Úrad odporúča krajanom z Ukrajiny sledovať pokyny predstaviteľov Ukrajiny a bezpečnostných zložiek v mieste, kde sa nachádzajú. V prípade príchodu na Slovensko radí zameriavať sa na informácie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, slovenského rezortu vnútra a Migračného úradu SR.

"Krajania si udržiavajú kontakt so Slovenskom, spolupracujú s ÚSŽZ, mnohí študujú a pracujú na našom území. Vojna je veľkou ranou pre túto komunitu. Z krajiny teraz, pochopiteľne, pre bezpečnosť musia odísť aj tí, vďaka ktorým sa slovenský život v Zakarpatsku udržiaval," poznamenal.