Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajinu bolo dopravených viac ako 80.000 generátorov

Zranený muž kráča po ulici po ruskom raketovom útoku v Kyjeve v stredu 23. novembra 2022. Foto: TASR/AP

CNN poznamenala, že vláda Spojených štátov tento týždeň prisľúbila viac ako 50 miliónov dolárov na vybavenie pre ukrajinskú energetickú sieť.

Washington/Kyjev 2. decembra (TASR) — Ukrajina dostala v posledných týždňoch viac ako 80.000 generátorov, uviedol v piatok v statuse na platforme Telegram ukrajinský poslanec Jaroslav Železňak. TASR o tom informuje na základe správy americkej spravodajskej televízie CNN.

"Od 9. do 30. novembra bolo na Ukrajinu dovezených 82.124 elektrocentrál a 3075 elektrických transformátorov,"
spresnil poslanec.

Železňak, ktorý je podpredsedom parlamentného výboru pre financie, dane a dovoznú politiku, dodal, že za rovnaké obdobie bolo na Ukrajinu dovezených aj 266.596 prenosných zdrojov elektriny.

Železňak o tom informoval v čase, keď predstavitelia viacerých krajín avizovali, že Ukrajine darujú generátory na výrobu elektriny, aby počas zimy pomohli zabezpečiť vykurovanie, keďže pri ostreľovaní ruskou armádou bola časť kritickej civilnej infraštruktúry vážne poškodená.

CNN poznamenala, že vláda Spojených štátov tento týždeň prisľúbila viac ako 50 miliónov dolárov na vybavenie pre ukrajinskú energetickú sieť.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu povedal, že zariadenia — generátory, transformátory a náhradné diely — dorazia na Ukrajinu "nie v priebehu niekoľkých mesiacov, ale v priebehu niekoľkých dní či týždňov".