Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajinu pricestoval španielsky premiér Sánchez

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a španielsky premiér Pedro Sánchez si podávajú ruky po spoločnej tlačovej konferencii v Kyjeve v sobotu 1. júla 2023. Foto: TASR/AP

O zámere navštíviť Kyjev Sánchez informoval na summite EÚ v Bruseli, na ktorom sa prostredníctvom videohovoru zúčastnil aj Zelenskyj.

Kyjev 1. júla (TASR) - Predseda španielskej vlády Pedro Sánchez pricestoval v sobotu na Ukrajinu - v deň, keď sa jeho krajina ujala rotujúceho predsedníctva v Rade EÚ. V Kyjeve sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian.

"Už v Kyjeve. Chcel som, aby prvé rokovanie v rámci španielskeho predsedníctva v Rade Európskej únie bolo na Ukrajine so (Zelenským)," napísal Sánchez na svojom oficiálnom účte na Twitteri s tým, že vyjadrí Ukrajine "európsku solidaritu".

Španielsko v sobotu prebralo rotujúce polročné predsedníctvo v Rade EÚ. Jeho hlavnou úlohou bude dohľad nad rokovaniami o najdôležitejších otázkach spoločnej európskej politiky.

O zámere navštíviť Kyjev Sánchez informoval na summite EÚ v Bruseli, na ktorom sa prostredníctvom videohovoru zúčastnil aj Zelenskyj. Vyhlásil, že "Sánchezova návšteva v Kyjeve veľa hovorí o dôležitosti... pre našu Európu a pre kandidátsky štatút Ukrajiny do EÚ".