Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

STREĽBA NA NEMECKEJ UNIVERZITE: Páchateľ spáchal samovraždu

Na snímke policajné autá stoja pred budovou nemeckej univerzity v Heidelbergu v pondelok 24. januára 2022. Foto: TASR/AP

Podľa prvotných zistení ho k streľbe neviedol politický ani náboženský motív.

Heidelberg 24. januára (TASR) - Na univerzite v nemeckom meste Heidelberg v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko sa v pondelok strieľalo. Informovala o tom miestna polícia, podľa ktorej páchateľ zranil v prednáškovej sále niekoľko ľudí.

Podľa informácií DPA išlo o osamoteného páchateľa, ktorý útočil v amoku strelnou zbraňou s dlhou hlavňou a zbraň nakoniec obrátil proti sebe. Internetové vydanie nemeckého denníka Bild uviedlo, že k streľbe došlo v časti Neuenheimer Feld, kde sa nachádzajú prírodovedecké fakulty heidelbergskej univerzity. Miesto útoku polícia úplne uzavrela.

Policajti zbierajú dôkazy po streľbe pred budovou nemeckej univerzity v nemeckom meste Heidelberg v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko v pondelok 24. januára 2022.
Foto: TASR/AP


DPA: Strelcom v Heidelbergu bol zrejme študent, ktorý nemal politický motív


Útočník, ktorý na univerzite v nemeckom meste Heidelberg v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko v pondelok napoludnie postrelil viacero osôb, pričom jedna utrpela ťažké zranenia, bol zrejme tiež študentom. Podľa prvotných zistení ho k streľbe neviedol politický ani náboženský motív. S odvolaním sa na informácie z bezpečnostných zdrojov to uviedla agentúra DPA s tým, že tieto správy zatiaľ nie sú oficiálne potvrdené.

Identita strelca, ktorý útočil v prednáškovej sále lekárskej fakulty miestnej univerzity, zatiaľ nebola zverejnená.

Miestne noviny Rhein-Neckar Zeitung informovali, že zranenia utrpeli štyria ľudia. Polícia však dosiaľ oficiálny počet zranených nezverejnila. Miesto útoku pritom úplne uzavrela a vyzvala vodičov, aby sa tejto oblasti vyhli a záchranárom tak zaistili voľný prístup.



Výberová chronológia prípadov streľby v Nemecku


2017



13. júna - Vážne zranenia utrpela nemecká policajtka počas streľby na železničnej stanici na predmestí Mníchova. Zranených bolo viacero ľudí vrátane podozrivého, 37-ročného občana Nemecka, ktorého zadržali a vzali do väzby.



2018



16. marca - V centre Rosenheimu v spolkovej krajine Bavorsko sa strieľalo. Útočníkom bol 59-ročný muž a jeho terčom 26-ročná žena, ktorú s ťažkými zraneniami previezli do nemocnice.

19. mája - Životy dvoch ľudí si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v Saarbrückene, hlavnom meste spolkovej krajiny Sársko. Muž zastrelil na oslave svojich dvoch príbuzných a niekoľko ďalších osôb zranil. Zatknutý bol ešte na mieste činu.

19. októbra - Dve obete a dvoch ťažko zranených si vyžiadala prestrelka v meste Kirchheim v spolkovej krajine Porýnie-Falcko. Došlo k nej počas policajného zásahu na ulici, pričom na mieste zahynuli dve osoby. Jeden policajt a jedna policajtka utrpeli ťažké zranenia.



2019



3. októbra - Jeden muž prišiel o život počas streľby na parkovisku v meste Abensberg v spolkovej krajine Bavorsko. Ďalší muž podľa polície utrpel v dôsledku streľby vážne zranenia.

9. októbra - 27-ročný Stephan B. zastrelil v Halle pred synagógou 40-ročnú ženu a 20-ročného muža v blízkej predajni kebabu. Páchateľ konal z pravicovo-extrémistických a antisemitských pohnútok.



2020


24. januára - Šesť ľudí zahynulo a ďalší dvaja utrpeli zranenia pri streľbe, ku ktorej došlo v mestečku Rot am See na juhozápade Nemecka. Medzi mŕtvymi boli aj rodičia útočníka.

19. februára - Streľba na dvoch miestach v Hanau si vyžiadala deväť mŕtvych a šesť zranených. Strieľalo sa v dvoch baroch s vodnými fajkami. Nemecká spolková prokuratúra vyšetrovala tento čin ako terorizmus. Medzi obeťami streľby boli traja Nemci, dvaja Turci, jeden Bulhar, Rumun, občan Bosny a jedna osoba s nemecko-afganským občianstvom.



2021



17. júna - Dvaja ľudia, muž a žena, prišli o život pri streľbe v meste Espelkamp v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

21. júna - Tri vážne zranené osoby si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v Berlíne. Niekoľko výstrelov bolo počuť vo štvrti Wedding neďaleko baru na križovatke ulíc Müllerstrasse a Transvaalstrasse.