Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Do Poľska prenikli z Bieloruska dve veľké skupiny ilegálnych migrantov

Poľskí policajti a príslušníci pohraničnej stráže hliadkujú pri plote s ostnatým drôtom, zatiaľčo migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, sa zhromažďujú na hranici pri bieloruskej dedine Grodno 9. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Migračná kríza na hraniciach Bieloruska s Lotyšskom, Litvou a Poľskom sa v pondelok 8. novembra prudko vyostrila.

Varšava 10. novembra (TASR) - Dvom veľkým skupinám migrantov sa zrejme podarilo prejsť cez hranicu z Bieloruska do Poľska. Informovala v noci na stredu agentúra DPA.

Agentúra PAP spresnila, že niekoľko desiatok ľudí poškodilo pohraničné ploty pri obciach Krynki a Bialowieža a prekročilo hranice. V utorok neskoro večer o tom informovala rozhlasová stanica Radio Polskie Bialystok, ktorá sa odvolala na hovorkyňu pohraničnej stráže- Tá uviedla, že v oboch prípadoch boli ploty a zábrany násilne strhnuté.

Časť migrantov už vrátili späť do Bieloruska, iným sa podarilo utiecť a poľské zložky po nich pátrajú, spresnila hovorkyňa.

V tábore pre prisťahovalcov pri Kužnici je situácia pokojnejšia, informoval rozhlas z Bialystoku. Na bieloruskej strane je podľa tohto zdroja "najmenej niekoľko stoviek ľudí". Podľa poľských služieb "dnes imigranti dostali jedlo od Bielorusov. Majú aj stany, spacie vaky a večer si zakladajú ohne, aby boli v teple. Neustále ich sledujú aj bieloruské (bezpečnostné) služby".

DPA uviedla, že Poľsko odmieta pustiť migrantov na svoje územie a v posledných týždňoch a dňoch stiahlo k hraniciam stovky príslušníkov bezpečnostných zložiek ako posily. Na hraniciach s Bieloruskom je aj plot z ostnatého drôtu.

DPA dodala, že bieloruský líder Alexandr Lukašenko v utorok požadoval, aby poľské úrady umožnili migrantom prechod do Poľska. Vysvetlil, že títo ľudia sa chcú usadiť v Nemecku, nie v Poľsku.

Migračná kríza na hraniciach Bieloruska s Lotyšskom, Litvou a Poľskom sa v pondelok 8. novembra prudko vyostrila. Niekoľko tisíc ľudí prišlo z bieloruskej strany k poľským hraniciam a odmietajú opustiť pohraničné pásmo. Niektorí z nich sa pokúsili dostať do Poľska zvalením alebo prestrihnutím plotu z ostnatého drôtu.

Členské štáty EÚ obviňujú Minsk zo zámernej eskalácie krízy a žiadajú uvalenie sankcií. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko zasa tvrdí, že za túto situáciu si môžu samotné západné krajiny, lebo kvôli ich konaniu ľudia utekajú zo svojej vlasti pred vojnou.