Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Na väčšine územia Japonska predčasne ukončili núdzový stav

Japonský premiér Šinzó Abe (vpravo), archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ukončenie núdzového stavu je výsledkom odporúčaní skupiny expertov, ktorý vláde pomáha s prijímaním rozhodnutí v boji proti novému koronavírusu.

Tokio 14. mája (TASR) - Japonská vláda vo štvrtok oznámila, že vo väčšine prefektúr nariadila predčasné ukončenie núdzového stavu, keďže počet nových prípadov ochorenia COVID-19 už niekoľko dní po sebe klesá. Informovala o tom agentúra DPA.

"Počet nových infekcií má v celej krajine klesajúci trend a v 39 prefektúrach naďalej klesá na úroveň, ktorú sme nemali od polovice marca, keď sa vírus začal šíriť," povedal japonský minister hospodárstvo Jasutoši Nišimura, poverený riešením koronavírusovej krízy.

Núdzový stav mal prestať platiť v 39 zo 47 japonských prefektúr 31. mája. V metropolitných oblastiach ako Tokio a Osaka však bude zatiaľ platiť aj naďalej.

Ukončenie núdzového stavu je výsledkom odporúčaní skupiny expertov, ktorý vláde pomáha s prijímaním rozhodnutí v boji proti novému koronavírusu.

Podľa údajov verejnoprávnej televízie NHK v Japonsku vo štvrtok potvrdili 72 nových prípadov ochorenia COVID-19. Táto krajina doteraz oznámila 16.832 prípadov nákazy a 710 úmrtí (oba údaje sú vrátane pasažierov výletnej lode Diamond Princess).

Podľa výskumnej organizácie Our World in Data pôsobiacej na Oxfordskej univerzite Japonsko vykonalo iba 2,64 testov na 1000 obyvateľov, za čo vláda premiéra Šinzóa Abeho čelila kritike. Pre porovnanie: V Južnej Kórei vykonali 13,28 a na Novom Zélande 40,87 testov na 1000 obyvateľov.