Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na väčšine územia Moldavska sa obnovili dodávky elektriny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Obnovenie dodávok elektriny oznámil aj moldavský odštiepenecký región Podnestersko podporovaný Ruskom.

Kišiňov 24. novembra (TASR) - Na väčšine územia Moldavska sa do stredajšieho neskorého večera podarilo obnoviť dodávky elektriny, ktorých výpadok spôsobili ruské útoky v susednej Ukrajine. Informuje o tom agentúra Reuters odvolávajúca sa vyjadrenia miestnych predstaviteľov. Bez prúdu sa v dôsledku ruských útokov ocitla v stredu veľká časť Ukrajiny a tiež zhruba polovica Moldavska.

Moldavský vicepremiér Andrei Spinu, ktorý zastáva aj post ministra infraštruktúry, v stredu večer informoval, že na severe Moldavska boli dodávky elektriny obnovené v plnom rozsahu.

Moldavská energetická spoločnosť Premier Energy, ktorá zásobuje strednú a južnú časť krajiny, oznámila, že v týchto častiach krajiny sa elektrický prúd obnovil na 90 percent.

Obnovenie dodávok elektriny oznámil aj moldavský odštiepenecký región Podnestersko podporovaný Ruskom.

Vicepremiér Spinu tiež povedal, že v stredu sa v podstate zopakovala situácia z 15. novembra, keď Moldavsko taktiež utrpelo výpadky prúdu v dôsledku ruských raketových útokov na Ukrajine.

Postsovietske Moldavsko patrí medzi najchudobnejšie európske krajiny a má spoločnú hranicu s Ukrajinou a tiež s Rumunskom, ktoré je členským štátom EÚ. Moldavská prozápadná vláda ruskú inváziu na Ukrajinu odsudzuje.