Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Na Vítkove si pamiatku padlých vojakov uctili prezident aj šéf Senátu

Na archívnej snímke z 11. septembra 2019 český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Spomienková slávnosť sa pre pandemickú situáciu konala bez účasti verejnosti.

Praha 8. mája (TASR) - Český prezident Miloš Zeman si v sobotu pri príležitosti 76. výročia konca druhej svetovej vojny v Európe uctil pamiatku padlých vojakov. Na tradičnom akte na pražskom Vítkove sa zúčastnili aj ďalší významní ústavní činitelia.

Spomienková slávnosť sa pre pandemickú situáciu konala bez účasti verejnosti, informoval Český rozhlas.

Priestranstvo pri Národnom pamätníku zaplnilo niekoľko vojenských jednotiek čestnej a hradnej stráže. Úderom pol jedenástej trubač Ústrednej hudby Armády Českej republiky za príchodu prezidenta zahlásil trikrát signál pozor.

Na pietnom akte sa okrem hlavy štátu zúčastnili aj minister obrany Lubomír Metnar, náčelník generálneho štábu Aleš Opata, ministerka financií Alena Schillerová, predseda Senátu Miloš Vystrčil alebo kardinál Dominik Duka. Po hlásení veliteľa jednotiek prezident pozdravil vojakov. Po kladení vencov a kvetín nasledovala minúta ticha, na ktorej záver trubač zahral signál večierka.

Tohtoročná akcia bola poznamenaná pandemickými opatreniami. Zatiaľ čo predtým sa pred hrobom neznámeho vojaka na Vítkove schádzali stovky ľudí - nielen politické špičky štátu, ale aj vojnoví veteráni a verejnosť -, tohto roku bol počet zúčastnených čo najviac redukovaný.

Pandémia výrazne ovplyvnila aj oslavy v Plzni. Tie tam bežne bývajú pre desaťtisíce ľudí, tentoraz bol spomienkový, kultúrny a vojenský program bez divákov, ľudia ho však mohli sledovať na internete. Na rozdiel od vlaňajška je v meste vystavených zhruba 20 vojenských strojov.