Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na vrchol K2 vystúpili horolezkyne z Pakistanu a Iránu

Samína Bajgová pózuje pred hotelom v Pakistane, 17. júna 2022. Foto: TASR/AP

K2 si vyslúžila prezývku "divoká hora" a "hora-zabijak", pretože na jej svahoch zahynulo niekoľko desiatok horolezcov a odohralo sa tu najviac neúspešných pokusov o výstup.

Islamabad 22. júla (TASR) - Horolezkyne z Pakistanu a Iránu sa v piatok stali prvými ženami svojich krajín, ktoré vystúpili na vrchol druhej najvyššej hory sveta K2. Zdolanie jedného z najnebezpečnejších vrcholov na Zemi potvrdil v piatok šéf pakistanského alpského klubu Karrár Hajdrí. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Samína Bajgová v piatok rozvinula zeleno-bielu vlajku svojej krajiny vo výške 8611 metrov nad morom. Rovnaký úspech dosiahla aj jej kolegyňa z Iránu Afsáne Hesámifardová. Tá sa podľa iránskych médií stala len treťou ženou, ktorá dosiahla vrchol Mount Everestu. Stalo sa tak vlani v máji. Výstup na K2 je však oveľa náročnejší ako na najvyššiu horu sveta.

Obe ženy boli v skupine viacerých horolezkýň, ktoré v piatok úspešne vystúpili na vrchol K2, uviedol Hajdrí. Jeho úlohou je zabezpečovanie pobytu horolezcov v horách a koordinácia záchranných prác v prípade núdze. Potvrdil, že vo vrcholovom tíme bola aj druhá pakistanská horolezkyňa, Nájla Kijániová, na vrchol však dorazila niekoľko minút po Bajgovej. Hajdrí tiež povedal, že vo štvrtok zomrel pod K2 na infarkt afganský horolezec Alí Akbar Sákkí.

K2 sa vypína na čínsko-pakistanskej hranici v pohorí Karakoram a mnohí túto horu považujú za najnebezpečnejšiu na svete. Horolezci sa musia pohybovať po strmých skalných stenách stúpajúcich až pod uhlom 80 stupňov, pričom musia čeliť častým a nepredvídateľným lavínam. Vyslúžila si prezývku "divoká hora" a "hora-zabijak", pretože na jej svahoch zahynulo niekoľko desiatok horolezcov a odohralo sa tu najviac neúspešných pokusov o výstup.

Na K2 doteraz vystúpilo len niekoľko stoviek horolezcov. V roku 1954 to boli ako prví Taliani Lino Lacedelli a Achille Compagnoni, ďalší výstup sa podaril až o 23 rokov neskôr a prvý zimný výstup až v roku 2021. Prvým človekom, ktorý dosiahol vrchol dvakrát, bol český horolezec Josef Rakoncaj.

Najnovší úspešný výstup na K2 prichádza deň po tom, ako nepálsky horolezec Sánu Šérpá vytvoril nový horolezecký rekord, keď dvakrát dosiahol vrchol každej zo 14 najvyšších hôr sveta.