Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Na vybavení útočníka z Viedne našli DNA patriacu nemeckému islamistovi

Policajti hliadkujú po streľbe v centre Viedne v utorok 3. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Dvadsaťročný Kujtim Fejzulai 2. novembra 2020 strelnými zbraňami zaútočil na ľudí na viacerých miestach v centre Viedne.

Viedeň 6. novembra (TASR) - Na vybavení páchateľa teroristického útoku vo Viedni z novembra 2020, ktorého následne zastrelila polícia, našli stopy DNA patriace islamistovi z nemeckého mesta Osnabrück. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na nemecký týždenník Der Spiegel a rakúsky denník Der Standard.

Dvadsaťročný Kujtim Fejzulai 2. novembra 2020 strelnými zbraňami zaútočil na ľudí na viacerých miestach v centre Viedne. Štyri osoby prišli o život a viac ako 20 ďalších utrpelo zranenia.

Páchateľa polícia krátko po útoku zastrelila. K útoku sa neskôr prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Súdna expertka podľa Der Spiegel na napodobenine pásu s výbušninami, ktorý mal útočník z Viedne na sebe, našla stopy DNA, ktorá s "pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou" patrí 20-ročnému Kosovčanovi z Osnabrücku. Tento muž označovaný ako Blinor S. a útočník Fejzulai sa poznali, píše Der Spiegel.

Nemecké úrady voči Blinorovi S. a ďalšiemu mužovi označenému Drilon G. z mesta Kassel vedú predbežné vyšetrovanie. Polícia v júli prehľadala ich príbytky.

Obaja títo muži navštívili v júli 2020 Viedeň, kde sa stretli s neskorším útočníkom Fejzulaiom. Ten neskôr podľa Der Spiegel vycestoval na Slovensko, kde si mal zaobstarať muníciu do útočnej pušky typu Kalašnikov.