Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Na východe Francúzska poškodili 80 hrobov na židovskom cintoríne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Incident bol odhalený len niekoľko hodín predtým, ako sa vo Francúzsku začnú pochody a zhromaždenia proti antisemitizmu.

Paríž 19. februára (TASR) - Neznámi páchatelia poškodili približne 80 hrobov na židovskom cintoríne vo východnom Francúzsku. S odvolaním sa na miestnych predstaviteľov o tom v utorok informovala agentúra AFP.

Poškodené hroby objavili v utorok skoro ráno na židovskom cintoríne v obci Quatzenheim ležiacej v regióne Alsasko hraničiacom s Nemeckom, píše sa vo vyhlásení regionálneho bezpečnostného úradu. Ten zverejnil fotografie, na ktorých sú zachytené hroby posprejované nacistickými symbolmi. Na jednom z nich je nápis "Elsassisches Schwarzen Wolfe", odkazujúci na separatistickú skupinu s väzbami na neonacistov, ktorá v 70. a 80. rokoch uskutočnila sériu podpaľačských a bombových útokov na symboly francúzskej štátnosti.

Incident bol odhalený len niekoľko hodín predtým, ako sa vo Francúzsku začnú pochody a zhromaždenia proti antisemitizmu.

Nárast antisemitských nálad vo Francúzsku vyvrcholil uplynulý víkend útokom na významného filozofa Alaina Finkielkrauta počas pochodu stúpencov hnutia tzv. žltých viest. Podľa francúzskych úradov vzrástol počet podobných prípadov medziročne o 78 percent. Polícia ich v roku 2017 zaznamenala 311, v roku 2018 už 541.