Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Na východe KDR potvrdili nový prípad eboly

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prenos eboly na človeka sa uskutočňuje prostredníctvom telesných tekutín, pričom hlavnými príznakmi ochorenia sú horúčka, vracanie, krvácanie a hnačka.

Kinshasa 23. augusta (TASR) – Na východe Konžskej demokratickej republika (KDR) sužovanom násilím potvrdili nový prípad eboly. Oznámilo to podľa agentúry AFP v pondelok večer tamojšie ministerstvo zdravotníctva, len niekoľko týždňov po skončení predchádzajúcej epidémie eboly.

KDR začiatkom júla vyhlásila koniec najnovšej epidémie eboly. Stalo sa tak vyše dva mesiace po tom, ako sa toto ochorenie opäť objavilo v severozápadnej provincii Équateur. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však minulý týždeň uviedla, že príslušné úrady v KDR vyšetrujú nový prípad podozrenia na ebolu.

Vzorka od 46-ročnej ženy, ktorá zomrela 15. augusta v meste Beni v provincii Severné Kivu, bola "pozitívne testovaná" na ebolu, uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Testy ukázali, že daný prípad súvisí s predchádzajúcim kmeňom vírusu z roku 2018 a nejde o nový variant. Ministerstvo zdravotníctva ubezpečilo verejnosť, že "intenzívne pracuje na riešení vzniknutej situácie".

Ako blízke kontakty bolo identifikovaných približne 160 osôb.

Ebola patrí medzi vírusové hemoragické horúčky a často sa končí smrťou. Choroba bola pomenovaná podľa rieky v Zaire, dnešnej KDR, pri ktorej bola v roku 1976 prvýkrát zaznamenaná.

Prenos eboly na človeka sa uskutočňuje prostredníctvom telesných tekutín, pričom hlavnými príznakmi ochorenia sú horúčka, vracanie, krvácanie a hnačka.

Na východe KDR operuje vyše 120 militantných skupín. Tento región je bohatý na nerastné suroviny, ale je politicky nestabilný, pričom sú tam časté útoky na civilistov.