Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Libanone skonfiškovali 20 ton dusičnanu amónneho

Na archívnej snímke z dronu pracovníci ruského ministerstva pre mimoriadne situácie kráčajú na mieste masívnej explózie v prístave v Bejrúte. Foto: TASR/AP

Jeden z výbuchov, ktorého príčinou bol dusičnan amónny, sa odohral aj 4. augusta roku 2020 v prístave v Bejrúte.

Bejrút 18. septembra (TASR) - Libanonské úrady zaistili 20 ton dusičnanu amónneho - tej istej chemikálie, ktorá vlani v auguste spôsobila mohutný výbuch a požiar v bejrútskom prístave. K zaisteniu tejto zásielky chemikálie došlo v údolí Bikáa na východe Libanonu, informovali v sobotu štátne médiá.

Dusičnan amónny je kryštalická látka bez zápachu, bežne používaná ako hnojivo, ktorá bola v priebehu desaťročí príčinou mnohých priemyselných výbuchov.

Jeden z nich sa odohral aj 4. augusta roku 2020 v prístave v Bejrúte. Predpokladá sa, že v sklade explodovalo 2750 ton dusičnanu amónneho, ktorý bol v prístave uložený od roku 2013, keď ho zhabali tamojšie colné úrady. Tento nebezpečný tovar však zostal uložený v sklade, aj keď colníci opakovane žiadali súd, aby nariadil odvoz tohto materiálu.

Pri výbuchu a požiari v prístavnom sklade a následnej tlakovej vlne prišlo o život najmenej 214 ľudí a ďalších 6500 ďalších ich utrpelo zranenia.

Libanonská Národná tlačová agentúra (NNA) v sobotu uviedla, že bezpečnostné sily urobili raziu v sklade hnojív v údolí Bikáa, ktoré je považované za centrum prevádzačských operácií medzi Libanonom a Sýriou.

Úrady pri razii zaistili 20 ton dusičnanu amónneho uloženého v kamióne zaparkovanom v sklade, uviedla NNA s tým, že materiál bol prevezený na "bezpečné miesto".

Minister vnútra Básam Mawlawí, ktorý v sobotu navštívil údolie Bikáa, vyzval bezpečnostné sily, aby v oblasti vykonali rozsiahlu kontrolu.