Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na východe Mexika zavraždili ďalšie dve novinárky

Na archívnej snímke z 21. júna 2018 bezpečnostné jednotky v mexickom Acapulcu. Foto: TASR/AP

Obe ženy, ktoré neznámi páchatelia zastrelili, pracovali pre spravodajský server El Veraz.

Mexiko 10. mája (TASR) - Dve mexické novinárky sa stali obeťami vraždy. Yessenia Mollinedo Falconiová a Sheila Johana Garcia Oliverová boli zabité v pondelok v štáte Veracruz na východe Mexika. Od začiatku roka tak v tejto stredoamerickej krajine zavraždili už 11 novinárov. TASR informáciu prevzala z agentúry AP.

Prokurátorka Verónica Hernández Giadánsová avizovala, že miestne úrady smrť žurnalistiek dôkladne vyšetria, pričom budú pracovať s hypotézou, že súvisela s ich prácou.

"Odsudzujeme tento útok na novinársku profesiu v štáte Veracruz," uviedla vo vyhlásení štátna komisia pre ochranu novinárov. Obe ženy, ktoré neznámi páchatelia zastrelili, pracovali pre spravodajský server El Veraz.

Len minulý týždeň mexické úrady informovali o vražde novinára Luisa Enriqueho Ramíreza, ktorého mŕtve telo objavili v štáte Sinaloa.

Podľa aktivistov zameraných na ochranu médií stoja za mnohými vraždami novinárov v Mexiku predovšetkým zločinecké skupiny, drogové gangy, ale tiež skorumpovaní verejní činitelia. V štáte Sinaloa pôsobí rovnomenný kartel, ktorý bol roky najväčším dodávateľom drog do Spojených štátov.

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) zaraďuje Mexiko spolu s vojnou zničenou Sýriou a Afganistanom medzi najnebezpečnejšie krajiny sveta pre žurnalistov. Podľa údajov mexickej vlády zabili v krajine od decembra 2018 už vyše 50 novinárov.