Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine došlo za sedem dní k 27.000 prípadom porušenia prímeria

Ilustračná snímka. Foto: TASRAP

Podľa šéfa pozorovateľskej misie OBSE na východe Ukrajiny Ertugrula Apakana stúpol počet prípadov porušenia prímeria za uplynulý týždeň oproti predchádzajúcim siedmim dňom o 35 percent

Minsk 19. decembra (TASR) - Pozorovateľská misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zaznamenala za posledný týždeň na východe Ukrajiny znepokojujúco vysoký počet prípadov porušenia prímeria medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami. Oznámil to v utorok šéf pozorovateľskej misie OBSE na východe Ukrajiny Ertugrul Apakan, ktorého citovala agentúra AP.

Podľa Apakana stúpol počet prípadov porušenia prímeria za uplynulý týždeň oproti predchádzajúcim siedmim dňom o 35 percent, pričom počas nich zaznamenali pozorovatelia OBSE 20.000 prípadov porušenia prímeria medzi vládnymi silami a separatistami. Za posledný týždeň teda došlo v Donbase k 27.000 prípadom porušenia prímeria.

Zástupca šéfa pozorovateľskej misie OBSE na východe Ukrajiny Alexander Hug ešte začiatkom decembra uviedol, že od začiatku tohto roka zaznamenali pozorovatelia OBSE v Donbase vyše 300.000 prípadov porušenia prímeria.

Boje medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou na východe Ukrajiny si od roku 2014 vyžiadali najmenej 10.000 životov. Mierové dohody sprostredkované Ruskom, Francúzskom a Nemeckom v roku 2015 síce pomohli intenzitu bojov zmierniť, avšak úplne ich nezastavili.