Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na východe Ukrajiny zahynulo počas ostreľovania osem civilistov

Žena stojí vedľa krátera z explózie pri ťažko poškodenom obytnom dome počas ruského raketového útoku, pri ktorom zahynulo osemročné dievča v meste Lyman, západne od Severodonecka 26. apríla 2022, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Tím spravodajcov z AFP uviedol, že za posledných 24 hodín zaznamenali ruské sily v okolí Lymanu značné pokroky a na svojich pozíciách postúpili o niekoľko kilometrov.

Kyjev 1. mája (TASR) - Osem civilistov prišlo o život v Doneckej a Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny počas nedeľňajšieho ostreľovania ruskými silami. S odvolaním sa na tamojších predstaviteľov o tom informovala agentúra AFP.

"Počas ruského ostreľovania v Doneckej oblasti boli 1. mája zabití štyria civilisti, všetci z nich v (meste) Lyman. Zranených bolo ďalších 11 ľudí," uviedol gubernátor uvedenej oblasti Pavlo Kyrylenko na online platforme Telegram. Dodal, že ďalšia osoba podľahla zraneniam v meste neďaleko Lymanu.

Očakáva sa, že Lyman, známy ako "červené mesto" pre svoje priemyselné budovy z červených tehál, bude jedným z ďalších miest, ktoré po tom, čo sa odtiaľ stiahli ukrajinské sily, ovládne ruská armáda, poznamenala AFP.

Tím spravodajcov z AFP, ktorý sa nachádza v danej oblasti, dodal, že za posledných 24 hodín zaznamenali ruské sily v okolí Lymanu značné pokroky a na svojich pozíciách postúpili o niekoľko kilometrov.

Ďalšie tri osoby v nedeľu zomreli pri ostreľovaní obytnej oblasti v meste Charkov a jeho okolí, uviedol na Telegrame gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. "V dôsledku tohto ostreľovania boli, bohužiaľ, zabití traja ľudia a osem civilistov bolo zranených," informoval. Podľa novinárov AFP, ktorí nedávno navštívili Charkov, sa ukrajinskí vojaci stiahli aj z tohto mesta a momentálne sa nachádzajú vo vzdialených pozíciách.

To, že situácia na Donbase – ktorého ovládnutie sa stalo hlavným cieľom ruských síl – je "ťažká", nedávno priznal aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.