Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na vyšetrovanie Trumpových káuz bude dohliadať nezávislý vyšetrovateľ

Bývalý prezident Donald Trump tancuje po tom, čo v pondelok 7. novembra 2022 vo Vandalii v štáte Ohio ukončil prejav na predvolebnom zhromaždení na podporu kampane kandidáta do Senátu Ohio JD Vance vo Wright Bros. Aero Inc. na medzinárodnom letisku Dayton. Foto: TASR/AP

Samotný Trump odmieta vyšetrovania voči svojej osobe ako politicky motivované snahy o diskreditáciu.

Washington 18. novembra (TASR) - Ministerstvo spravodlivosti USA vymenovalo v piatok nezávislého vyšetrovateľa, ktorý bude dohliadať na vyšetrovanie káuz bývalého prezidenta Donalda Trump. Informovala o tom televízia CNN a ďalšie americké médiá.

Minister spravodlivosti Merrick Garland si pre túto úlohu vybral Jacka Smitha, bývalého hlavného prokurátora osobitného súdu v Haagu vyšetrujúceho vojnové zločiny spáchané v Kosove. Garland zdôraznil, že Jack Smith si v priebehu svojej kariéry vybudoval povesť "nezávislého a odhodlaného prokurátora".

Minister podľa vlastných slov dospel k záveru, že je vo verejnom záujme vymenovať nezávislého vyšetrovateľa po tom, ako Trump tento týždeň ohlásil svoj úmysel kandidovať prezidentských voľbách v roku 2024, v ktorých by mohol byť opäť jeho súperom súčasný šéf Bieleho domu Joe Biden.

Po ukončení vyšetrovania bude nezávislý vyšetrovateľ informovať o svojich zisteniach Merricka Garlanda, v ktorého kompetencii bude rozhodnutie o prípadnom vznesení obvinení.

Donald Trump je aktuálne vyšetrovaný v súvislosti s vlaňajším útokom na Kapitol, pre snahy o zneplatnenie prezidentských volieb z roku 2020 a pre skladovanie utajovaných dokumentov vo svojom sídle na Floride.

Samotný Trump odmieta vyšetrovania voči svojej osobe ako politicky motivované snahy o diskreditáciu.

Ministerstvo spravodlivosti USA využíva inštitút takzvaného osobitného poradcu (special counsel) pri vyšetrovaní káuz často súvisiacich s politikou, v ktorých by mohol pri obvyklých postupoch hroziť konflikt záujmov. V rokoch 2017 až 2019 prebiehalo v USA v tomto formáte vyšetrovanie podozrení z ruského zasahovania do amerických prezidentských volieb z roku 2016, ktoré viedol právnik a bývalý riaditeľ FBI Robert Mueller.