Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Na web volebnej komisie v Severnom Macedónsku zaútočili hackeri

Volička vhadzuje svoj hlas do volebnej urny v Severnom Macedónsku. Foto: TASR/AP

Voľby sa pôvodne mali konať 12. apríla, avšak odložili ich v dôsledku koronavírusovej pandémie a trvania núdzového stavu.

Skopje 16. júla (TASR) - Údajný útok hackerov spôsobil výpadok webovej stránky volebnej komisie v Severnom Macedónsku krátko po tom, ako sa v stredu večer skončilo hlasovanie v parlamentných voľbách. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na macedónske úrady.

Čiastkové výsledky podľa úradov naznačovali tesný duel medzi dvoma hlavnými súperiacimi stranami - bývalou vládnou stranou sociálnych demokratov a stredovo-pravicovou opozičnou stranou VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia - Demokratická strana macedónskej národnej jednoty).

Volebná účasť bola podľa úradov pol hodinu pred ukončením hlasovania na úrovni 50,8 percenta.

Šéf ústrednej volebnej komisie Oliver Derkoski povedal, že údajný útok zasiahol oficiálnu webovú stránku, ktorá mala poskytnúť okamžité výsledky na internete. Ďalší predstaviteľ úradov uviedol, že hackeri svojím útokom rozšírili vírus a ľudia preto nemajú prístup k on-line výsledkom. Odborníci podľa úradov na riešení problému pracujú.

Voľby sa pôvodne mali konať 12. apríla, avšak odložili ich v dôsledku koronavírusovej pandémie a trvania núdzového stavu.

Hlasovať mohli počas pondelka aj ľudia nakazení koronavírusom či osoby v domácej karanténe - úradníci im volebné urny doniesli priamo domov. Väzni, dôchodcovia a chorí ľudia svoje hlasy odovzdali v utorok. Volebné miestnosti sa otvorili v stredu.

Macedónsko od januára riadi dočasná vláda a krajina má rozpustený parlament. Stalo sa tak po odchode premiéra Zorana Zaeva, ktorý z funkcie odstúpil po tom, ako Európska únia (EÚ) nestanovila dátum prístupových rokovaní o členstve tejto balkánskej krajiny v EÚ.

Parlament si potom zvolil dočasnú vládu s poslancami z oboch najsilnejších politických strán, ktorej jedinou úlohou bolo zorganizovať predčasné voľby.