Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Na webe ruského ministerstva sa objavil nápis „Sláva Ukrajine“

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sporadickým pokusom o hackerský útok bolo od 24. februára, keď Rusko zaútočilo na susednú Ukrajinu, vystavených mnoho ruských štátnych spoločností a médií.

Moskva 6. júna (TASR) - Webová stránka ruského ministerstva výstavby, bytovej politiky a verejných služieb sa zrejme stala terčom útoku hackerov. Ako v pondelok informovala agentúra Reuters, pri vyhľadávaní webu tohto ministerstva na internete sa používateľovi na obrazovke objavil nápis "Sláva Ukrajine" v ukrajinčine.

Reuters uvádza, že ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti citovala v nedeľu neskoro večer nemenovaného predstaviteľa ministerstva, ktorý uviedol, že webová stránka je mimo prevádzky, ale osobné údaje používateľov sú chránené.

RIA Novosti súčasne uviedla, že iné médiá informovali, že hackeri požadujú výkupné, aby zabránili zverejneniu údajov používateľov. Agentúre Reuters sa však nepodarilo zistiť, ktoré médiá RIA citovala.

Sporadickým pokusom o hackerský útok bolo od 24. februára, keď Rusko zaútočilo na susednú Ukrajinu, vystavených mnoho ruských štátnych spoločností a médií.

Počítačový útok zo začiatku mája spôsobil, že videohostingová stránka RuTube bola tri dni off-line. Po útoku počítačových pirátov bola aj zmenená zobrazovaná ponuka programov satelitnej televízie v Moskve – stalo sa tak práve na Deň víťazstva, keď Rusko oslavovalo 77. výročie víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Reuters informoval, že ukrajinská tlačová agentúra UNIAN v nedeľu uviedla, že on-line vysielanie futbalového zápasu Ukrajina – Wales prostredníctvom OLL.TV bolo tiež terčom počítačového útoku. Agentúra Reuters dodala, že správu UNIAN-u sa jej podarilo overiť z iných zdrojov.

Moskva tvrdí, že Rusko na Ukrajine vykonáva "špeciálnu vojenskú operáciu", ktorej cieľom je demilitarizácia a denacifikácia Ukrajiny. Ukrajina a západné krajiny odmietajú tieto tvrdenia, ktoré Rusko používa ako zámienku pre svoju inváziu.