Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Na základňu v Bagdade, na ktorej operujú vojaci USA, vypálili rakety

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jednu z vypálených rakiet zneškodnil systém protivzdušnej obrany, ktorý chráni príslušníkov armády USA v Iraku.

Bagdad 3. mája (TASR) - Na leteckú základňu na letisku v irackom Bagdade, na ktorej operujú americkí vojaci, boli v nedeľu vypálené dve rakety. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na iracké armádne a bezpečnostné zdroje.

Jednu z vypálených rakiet zneškodnil systém protivzdušnej obrany, ktorý chráni príslušníkov armády USA v Iraku. Podľa dostupných informácií nedošlo k zraneniam ani obetiam na životoch.

K útoku sa bezprostredne nikto neprihlásil. Podľa USA však takého vojenské akcie - namierené voči americkým cieľom - opakovane podnikajú miestne ozbrojené skupiny napojené na susedný Irán.

Od januárového nástupu nového prezidenta USA Joea Bidena boli v Iraku zaznamenané už takmer tri desiatky raketových alebo bombových útokov namierených voči cieľom alebo záujmom Spojených štátov. Vyžiadali si najmenej 11 obetí na životoch.

Proiránske iracké milície v posledných mesiacoch vystupňovali svoje útoky s cieľom dosiahnuť odchod amerických vojakov, ktorých v Iraku stále pôsobí približne 2500.