Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na západe Ukrajiny sa začalo rozsiahle vojenské cvičenie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Viac než sedem rokov trvajúca vojna na východe Ukrajiny si odvtedy vyžiadala už vyše 13 000 obetí.

Kyjev 20. septembra (TASR) – Na pozadí napätia s Ruskom sa v pondelok začalo spoločné vojenské cvičenie Ukrajiny a jednotiek členských krajín Severoatlantickej aliancie. Informovala o tom agentúra DPA.

Manévre pod názvom Rapid Trident sa odohrávajú na východe Ukrajiny, zhruba 25 kilometrov od poľských hraníc. Zúčastňuje sa na nich zhruba 6000 vojakov. Podľa ukrajinského ministerstva obrany bude cvičenie trvať až do budúceho piatka a jeho súčasťou bude nácvik útočných aj výsadkových operácií.

DPA pripomenula, že Kyjev pravidelne cvičí s jednotkami z krajín NATO už od 90. rokov minulého storočia. Ukrajina sa zároveň snaží stať sa členom Severoatlantickej aliancie. Kyjev považuje vojenské cvičenia s partnermi z NATO za významný krok na ceste k potenciálnemu členstvu. Pokrok v tomto smere však komplikuje pokračujúci konflikt v Donbase, kde ukrajinská armáda čelí ozbrojenému odporu proruských separatistov.

Vzťahy Moskvy a Kyjeva sa zhoršili v roku 2014 po tom, ako Moskva anektovala Krym a podporila separatistické republiky v Donbase. Viac než sedem rokov trvajúca vojna na východe Ukrajiny si odvtedy vyžiadala už vyše 13 000 obetí.