Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Na Západnom brehu zahynulo po streľbe Izraelčanov asi 9 Palestínčanov

Izraelský vojak ukazuje znak víťazstva z tanku neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy na juhu Izraela 12. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Zrážky zosilneli v období, keď palestínske militantné hnutie Hamas na piatok zvolalo masové zhromaždenia na podporu Palestínčanov v boji proti Izraelu.

Ramalláh 13. októbra (TASR) - Najmenej deväť Palestínčanov zahynulo a ďalších 130 sa zranilo po streľbe Izraela do zhromaždenia na podporu pásma Gazy na Západnom brehu Jordánu. Uviedlo to palestínske ministerstvo zdravotníctva, TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Spravodajcovia AFP hlásili násilné zrážky v Ramalláhu, Nábuluse, Túlkarime a ďalších mestách na Západnom brehu. Palestínsky Červený polmesiac informoval o desiatkach zranených na tomto území, kde od soboty zahynulo už najmenej 44 Palestínčanov v násilnostiach súvisiacich s izraelsko-palestínskym konfliktom.

Zrážky zosilneli v období, keď palestínske militantné hnutie Hamas na piatok zvolalo masové zhromaždenia na podporu Palestínčanov v boji proti Izraelu.

Sobotný útok militantov hnutia Hamas z pásma Gazy si v Izraeli vyžiadal vyše 1300 obetí.

Palestínske úrady z Gazy hlásili po odvetných izraelských náletoch už takmer 1800 mŕtvych vrátane 583 detí a 351 žien, ďalších 7000 ľudí je zranených. Izrael okrem toho zlikvidoval približne 1500 militantov, ktorí sa infiltrovali na izraelské územie.