Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na zasadnutí vplyvných osobností Afganistanu bude povolená aj kritika

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemenovaný zdroj z Talibanu pre AFP potvrdil, že rokovať sa bude aj o kontroverznejších témach vrátane vzdelávania žien a dievčat, povolená bude dokonca aj kritika režimu Talibanu.

Kábul 28. júna (TASR) - V Kábule sa v stredu začne trojdňové zasadnutie rady afganských náboženských predstaviteľov a iných dôležitých osobností. Stretnutie, ktorého cieľom je podporiť vládu Talibanu, sa bude konať v budove veľrady zvanej Lója džirga. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Na zasadnutí sa budú môcť zúčastniť len muži. Nemenovaný zdroj z Talibanu pre AFP potvrdil, že rokovať sa bude aj o kontroverznejších témach vrátane vzdelávania žien a dievčat, povolená bude dokonca aj kritika režimu Talibanu.

"Na stretnutí budú odborníci hodnotiť, ako si Islamský emirát počína," uviedol zdroj, pričom nazval Afganistan názvom, akým ho označuje hnutie Taliban. Každý zo 400 regiónov Afganistanu vyšle na stretnutie troch odborníkov, ktorí musia mať náboženské vzdelanie a prax vo svojom odbore.

Plánované stretnutie sa nazýva aj "džirga", čo označuje tradičné zhromaždenie, na ktorom vplyvné osobnosti diskutujú o rôznych problémoch, ktoré sa snažia vyriešiť konsenzom.

Taliban, ktorý vlani v auguste prevzal v Afganistane moc, v krajine zaviedol prísne pravidlá. Tie obmedzujú najmä práva dievčat a žien, ktoré nemajú prístup k vyššiemu vzdelaniu, na verejnosti sa musia zahaľovať celotelovou burkou a nesmú opustiť príbytok bez sprievodu mužského príbuzného.

Bojovníci za práva žien argumentujú, že zasadnutie bez účasti žien nebude reprezentatívne. Obávajú sa preto, že rozhodnutia rady budú pre ženy a dievčatá "nespravodlivé a neakceptovateľné".

Afganské médiá špekulujú o tom, že na stretnutí by sa mohol objaviť aj najvyšší predstaviteľ Talibanu Hajbatulláh Áchúndzáda, ktorého sa nepodarilo odfotografovať od vlaňajšieho prevzatia moci v Afganistane Talibanom.