Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nemecko: Útočník zo stanice pri Mníchove mohol byť pod vplyvom drog

Nemeckí policajti vyšetrujú na mieste útoku nožom na železničnej stanici v Grafingu pri Mníchove 10. mája 2016. Foto: TASR/AP

Páchateľom, ktorý podľa svedkov a vyšetrovateľov pri útoku pokrikoval arabskú vetu Alláhu akbar, je údajne 27-ročný Nemec.

Mníchov 10. mája (TASR) - Útočník, ktorý dobodal dnes nožom štyroch ľudí na železničnej stanici v meste Grafing pri Mníchove, mohol byť pod vplyvom drog a zmätený. Spravodajský portál Süddeutsche Zeitung (SZ) o tom informuje s odvolaním sa na zdroje z bezpečnostných zložiek.

Podľa zverejnených údajov našli vyšetrovatelia na mieste činu bližšie nešpecifikovanú nádobu s narkotikami. Údajným páchateľom útoku v Grafingu, ktorý si vyžiadal jedného mŕtveho a štyroch zranených, je 27-ročný muž nemeckej štátnej príslušnosti, pochádzajúci zo spolkovej krajiny Hesensko.

Vyšetrovatelia zatiaľ nevylučujú, že útok mohol mať "islamistické pozadie" vzhľadom na informácie, podľa ktorých páchateľ ozbrojený kuchynským nožom počas vyčíňania pokrikoval arabskú frázu Alláhu akbar (Alah je najväčší).

Poukazujú tiež na možnú "politickú motiváciu". Podľa SZ sú priestory stanice pokryté krvavými šľapajami, ktoré naznačujú, že pravdepodobne samotný páchateľ sa pohyboval bosý.

Útok na stanici, kde zastavujú predmestské a regionálne vlaky, utrpeli zranenia štyria muži, si vyžiadal život 56-ročného muža, ktorý zomrel po prevoze do nemocnice. Ďalší traja muži vo veku 43, 55 a 58 rokov vyviazli so zraneniami rôzneho rozsahu.

Muž zaútočil okolo 04.50 h na priestranstve pred stanicou, na nástupišti, ako aj v súprave pripravenej na odchod smerom do Mníchova, ktorého centrum je od Grafingu vzdialené približne 36 kilometrov. Strojvodca sa snažil útočníka zneškodniť pomocou hasiaceho prístroja.

Starostka Grafingu pri Mníchove Angelika Obermayrová sa pre nemeckú stanicu n-tv vyjadrila, že obyvateľov mesta dnešná udalosť hlboko zasiahla, keďže takéto hrôzy doteraz videli len "v televízii", píše agentúra DPA.



Polícia v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko uviedla, že začala trestné stíhanie vo veci útoku, ktorý sa stal krátko pred 05.00 h SELČ v Grafingu, 32 kilometrov východne od Mníchova.

Udalosť v Grafingu si vyžiadala obmedzenie premávky na linke S4 mníchovskej rýchlodráhy, ktorá danou stanicou prechádza.