Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Na ženevských rokovaniach o Líbyi došlo k pokroku, hlási Williamsová

Šéfka Podpornej misie OSN v Líbyi Stephanie Williamsová odchádza po štvrtom kole rokovaní 19. októbra 2020 v Ženeve. V Ženeve sa v pondelok začali rokovania vojenských predstaviteľov znepriatelených strán konfliktu v Líbyi, ktorých sprostredkovateľom je OSN. Ide už o štvrté kolo takýchto rokovaní. Foto: TASR/AP

Rokovania vojenských predstaviteľov znepriatelených strán konfliktu v Líbyi, ktorých sprostredkovateľom je OSN, sa začali v Ženeve v pondelok.

Ženeva 21. októbra (TASR) - Úradujúca šéfka Podpornej misie OSN v Líbyi (UNSMIL) Stephanie Williamsová vyjadrila v stredu optimizmus, pokiaľ ide o vyhliadky ženevských rozhovorov medzi znepriatelenými líbyjskými stranami o prímerí. Po dvoch dňoch rokovaní, ktoré majú trvať do soboty, sa totiž obe strany dohodli na otvorení pozemných a leteckých trás.

"Som dosť optimistická... je tu cítiť vážnosť a odhodlanie," uviedla na tlačovej konferencii Williamsová, ktorú citovala agentúra AFP.

"S potešením oznamujem, že obe strany dosiahli dohodu o niekoľkých dôležitých otázkach, ktoré priamo ovplyvňujú životy a blaho líbyjského ľudu," povedala Williamsová.

Podľa jej slov existuje "skutočné odhodlanie zachovať jednotu a zvrchovanosť krajiny".

Rokovania vojenských predstaviteľov znepriatelených strán konfliktu v Líbyi, ktorých sprostredkovateľom je OSN, sa začali v Ženeve v pondelok.

Ide už o štvrté kolo takýchto rokovaní. Williamsová dúfa, že rozhovory prispejú k dosiahnutiu trvalého prímeria v tejto severoafrickej krajine, už dlhé roky sužovanej násilím a nestabilitou.

Aktuálnym rokovaniam predchádzali dvojdňové separátne diskusie sprostredkovateľov so zástupcami oboch znepriatelených strán. Williamsová sa už minulý týždeň stretla v Moskve so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom.

Šéfka misie OSN v Líbyi vyjadrila nádej, že počas tohtotýždňových rokovaní v Ženeve "obe strany dospejú k riešeniu všetkých zostávajúcich otázok v záujme dosiahnutia úplného a trvalého prímeria v Líbyi".

Líbya zažíva už takmer desaťročie chaosu, a to od roku 2011, keď povstanie podporované Severoatlantickou alianciou (NATO) zvrhlo dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího.

V súčasnosti v krajine zvádzajú boj o moc dve súperiace vlády. Na jednej strane je vláda národnej jednoty (GNA), ktorú uznali OSN aj Európska únia a ktorá má vojenskú podporu Turecka a Kataru. Východ krajiny kontroluje vláda podporovaná poľným maršalom Chalífom Haftarom, ktorý má podporu Egypta, SAE, Jordánska a Ruska.