Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na zlepšenie situácie s požiarom v Saskom Švajčiarsku je potrebný dážď

Na archívnej snímke lesný požiar v nemeckom Národnom parku Saské Švajčiarsko 27. júla 2022. Foto: TASR/AP

V utorok ráno bolo v nasadení približne 300 hasičov, počas dňa sa má ich počet zvýšiť na 550.

Bad Schandau 2. augusta (TASR) - Situácia v súvislosti s lesným požiarom v Národnom parku Saské Švajčiarsko na území Nemecka, ktorý vypukol pred viac ako týždňom, sa stále výrazne nezlepšila. Aby sa tak stalo, je potrebný dážď, povedal v utorok podľa agentúry DPA hovorca okresu Saské Švajčiarsko-Východné Krušné hory Thomas Kunz.

Kunz uviedol, že pri stúpajúcich teplotách a suchu sa zvyšuje i intenzita požiaru. Hasiči podľa neho naďalej bojujú s tlejúcimi ohniskami a požiarom šíriacim sa v zemi.

Kunz dodal, že zo zeme miestami stúpa dym a vznikajú otvorené plamene. Okrem toho môže vietor spôsobovať, že žiara sa rýchlo rozšíri. Aby sa tomu zabránilo, na niektorých miestach boli zemi umiestnené bariéry.

V utorok ráno bolo v nasadení približne 300 hasičov, počas dňa sa má ich počet zvýšiť na 550. Hasiči využívajú v severnej časti údolia Kirnitzschtal aj vodné delá poskytnuté saskou a bavorskou políciou, ktoré vodu rozstrekujú po okrajoch chodníkov, aby tak zamedzili šíreniu ohnísk.

Lesný požiar sa na nemecké územie rozšíril pred týždňom z Národného parku České Švajčiarsko, kde vypukol 24. júla. V pondelok veliteľ hasičského zboru ČR Vladimír Vlček oznámil, že požiar v Českom Švajčiarsku sa podarilo dostať pod kontrolu a nešíri sa do ďalších miest.