Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na zoznam UNESCO pribudla srbská slivovica aj tuniská harissa

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Srbská "šljivovica" sa vyrába z kvasených sliviek a pije sa najmä na rodinných oslavách.

Rabat 1. decembra (TASR) - Na Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO vo štvrtok pribudlo viacero nových zápisov vrátane srbskej slivovice, tuniskej pasty harissa (po arabsky vysl.: harísa) či alžírskej ľudovej hudby rai (po arabsky vysl.: ráj). Rozhodol o tom Medzivládny výbor Dohovoru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO v marockom Rabate. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Srbská "šljivovica" sa vyrába z kvasených sliviek a pije sa najmä na rodinných oslavách. Podľa agentúry AFP sa podobný alkohol vyrába vo viacerých krajinách strednej a východnej Európy, na práve v Srbsku predstavuje šljivovica dôležitý aspekt života.

Na zoznam UNESCO pribudla aj tuniská korenistá pasta harissa, ktorá sa vyrába zo štipľavých paprík usušených na slnku, korenín a olivového oleja, ktorý zmierňuje štipľavosť pasty a zároveň ju konzervuje. Harissa sa z Tuniska vyváža do celého sveta.

Zápis v zozname nehmotného kultúrneho dedičstva si vyslúžila aj alžírska ľudová hudba rai, ktorá získala na popularite najmä v 80. rokoch minulého storočia. Speváci rai v textoch piesní riešia spoločenské tabu a témy ako láska, sloboda, beznádej či spoločenský tlak.

Na zoznam UNESCO sa dostala aj francúzska bageta, výšivka altita na rukávoch tradičných blúzok, ktorá je typická pre Moldavsko a Rumunsko, či taliansky festival pouličných hier a športov Tocat.

Aj Slovensko má od štvrtka v zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ďalší, v poradí deviaty zápis. Spolu s ďalšími siedmimi krajinami uspelo so spoločnou nomináciou "Tradície spojené s chovom koní plemena lipican".