Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Na zriedkavom proteste v Sýrii proti režimu vyšli do ulíc stovky ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Sýria zápasí s hospodárskou krízou, ktorú znásobili západné sankcie, pandémia koronavírusu a rýchla devalvácia miestnej meny.

Bejrút 11. februára (TASR) - Stovky Sýrčanov vyšli v piatok do ulíc v meste Suwajdá na juhu krajiny a požadovali demokraciu i lepšie podmienky na život. Ide o zriedkavý protest v oblastiach ovládaných sýrskym režimom, informovala agentúra AFP.

Demonštranti sa už piaty deň po sebe zhromaždili v meste Suwajdá po tom, čo úrady odstrihli 600.000 rodín od svojho dotačného programu. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) išlo doposiaľ o ich najväčšie protestné zhromaždenie.

"Chceme občiansky, spravodlivý a demokratický štát," vyhlásil jeden z demonštrantov pred jasajúcim davom vo videu, ktoré odvysielali tamojšie médiá.

Na videozázname bolo tiež vidieť, že demonštranti mali vlajku náboženskej menšiny drúzov, ktorých oblasťou je práve Suwajdá, píše AFP.

Začiatkom tohto mesiaca sýrska vláda vylúčila zo svojho programu dotácií veľký počet ľudí v krajine, kde u 90 percent obyvateľstva prevláda chudoba.

Dotknutí obyvatelia následne stratili prístup k dotovaným potravinám a ropným produktom, čo je krok, ktorý vyvolal zriedkavé protesty a kritiku z oblastí Sýrie ovládaných vládou.

Väčšina demonštrantov vyšla po prvý raz v živote do ulíc, aby požadovala lepšie životné podmienky, iní zasa demokraciu, citovala AFP zástupcov tamojšej stanice Suwayda24.

Sýria zápasí s hospodárskou krízou, ktorú znásobili západné sankcie, pandémia koronavírusu a rýchla devalvácia miestnej meny.

Mesto Suwajdá bolo väčšinou ušetrené od bojov v desaťročí trvajúcom sýrskom konflikte a čelilo len sporadickým džihádistickým útokom, ktoré boli odrazené, pripomína AFP.