Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Náboženské nepokoje v Naí Dillí si vyžiadali už najmenej 32 mŕtvych

Na najmenej 19 mŕtvych sa 26. februára 2020 zvýšil počet obetí jedných z najhorších sektárskych nepokojov, aké v ostatných rokoch zažilo indické hlavné mesto Naí Dillí. Foto: TASR/AP

Menšie demonštrácie sa konali v indickej metropole už v nedeľu. V nasledujúcich dňoch však najmä na severovýchode Naí Dillí prerástli do násilných potýčok hinduistov s moslimami.

Naí Dillí 27. februára (TASR) - Najmenej 32 obetí na životoch si v posledných dňoch v indickej metropole Naí Dillí vyžiadali násilnosti, ktoré vyvolalo prijatie sporného nového zákona o občianstve. Najhoršiu vlnu náboženského násilia za posledné desaťročia sa vo štvrtok podarilo utlmiť za pomoci rozsiahleho nasadenia príslušníkov bezpečnostných zložiek. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Počet mŕtvych momentálne dosiahol 32," uviedol hovorca dillíjskej polície s tým, že "celá oblasť je momentálne pokojná".

Protesty v hlavnom meste podnietil sporný zákon, ktorý nadobudol účinnosť v januári a uľahčuje získanie občianstva imigrantom z Pakistanu, Afganistanu a Bangladéša. Kritici ho považujú za diskriminačný, pretože sa nevzťahuje na moslimov.

Menšie demonštrácie sa konali v indickej metropole už v nedeľu. V nasledujúcich dňoch však najmä na severovýchode Naí Dillí prerástli do násilných potýčok hinduistov s moslimami, pričom jednotliví výtržníci boli ozbrojení kameňmi, mečmi či dokonca strelnými zbraňami.

Indický premiér Naréndra Módí, ktorý je predsedom hinduistickej nacionalistickej Indickej ľudovej strany (BJP), odmieta akékoľvek obvinenia zo zaujatosti voči 180 miliónom indických moslimov a tvrdí, že cieľom zákona je poskytnúť ochranu prenasledovaným menšinám zo susedných štátov.