Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Náčelníci generálnych štábov armád V4 rokovali v trojici v Debrecíne

Daniel Zmeko, archívne foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Na schôdzku pozvali aj ukrajinského kolegu, ktorý najskôr potvrdil účasť, neskôr ju však pre vývoj vojnovej situácie vo svojej krajine odriekol.

Budapešť 14. júna (TASR) - Vývoj rusko-ukrajinskej vojny a úlohy vyplývajúce zo zriadenia bojovej skupiny Európskej únie v budúcom roku boli hlavnými témami utorkovej schôdzky náčelníkov štábov armád krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vo východomaďarskom Debrecíne, na ktorú však okrem hostiteľov prišli iba predstavitelia armád Česka a Slovenska. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.

Veliteľ maďarskej armády Romulusz Ruszin-Szendi uviedol, že s náčelníkom českého generálneho štábu Alešom Opatom a náčelníkom slovenského generálneho štábu Danielom Zmekom prerokovali aktuálne otázky vzájomnej spolupráce.

Podľa Ruszina-Szendiho na schôdzku pozvali aj ukrajinského kolegu, ktorý najskôr potvrdil účasť, neskôr ju však pre vývoj vojnovej situácie vo svojej krajine odriekol. V súvislosti s neúčasťou poľského armádneho predstaviteľa veliteľ maďarských ozbrojených síl poznamenal, že "v súčasnej situácii sa môžu dostať do popredia národné záujmy".